Kováč ukradol chlapcovi mobil, dostal sedem rokov väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaroslav Kováč
Jaroslav Kováč Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 18. júna (WEBNOVINY) – Trest sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne za lúpež a krádež uložil v utorok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 27-ročného Jaroslava Kováča z Krupiny. Kováč s kumpánmi olúpil o mobil 15-ročného chlapca a okradol opitého muža.

Pred obchodným domom Tesco v Krupine Kováč s kamarátmi Patrikom Bučkom a Michalom Dunkom zastavili 15-ročného školáka Andreja. Chceli, aby im požičal mobilný telefón. Keď chlapec povedal, že nemá, tak mu Kováč pohrozil, že ho prehľadá a ak mobil nájde, tak ho zbijú. Na to im Andrej mobil dal a lúpežnícke trio ho predalo do záložne za päťsto korún.

Krádež spáchal Kováč aj na Námestí SNP v Krupine. Tentoraz mu pomáhal René Bučko, Miroslav Eremiáš a aj Patrik Bučko. Pristavili 43-ročného Vladimíra, ktorý sa potúžený vracal z baru. Natlačili sa do jeho blízkosti, strkali do neho, sotili na zem a obrali o peňaženku, doklady a mobil.

Okresný súd vo Zvolene uznal útok na majiteľa mobilu najprv ako vydieranie. Po odvolaní prokurátora krajský súd vyslovil právny názor, že ide o lúpež. Preto prvostupňový súd potom prekvalifikoval trestnú činnosť Kováča a spoločníkov na lúpež a uložil mu úhrnný trest aj za krádež osem rokov a osem mesiacov, pričom aplikoval sprísňujúcu, tzv. asperačnú zásadu.

Mladiství Patrik Bučko a Michal Dunko dostali za lúpež mobilu podmienečné tresty a neodvolali sa. Len Kováč namietal, že nemali úmysel chlapca obrať o mobil, iba si chceli zatelefonovať. Usvedčil ho však poškodený i jeho spoluobžalovaní. Rovnako popieral Kováč i okradnutie opitého Vladimíra. Ale aj tentoraz ho usvedčili jeho kamaráti.

Kováč sa voči rozhodnutiu prvostupňového súdu odvolal s tým, že dôkazy proti nemu boli v oboch prípadoch krehké a vina sa plne nepreukázala. Trest označil za neprimerane prísny a žiadal oslobodiť vzhľadom aj na odstup času od skutkov, ktoré sa stali ešte v roku 2007.

Odvolací senát označil skutkové zistenia okresného súdu a jeho rozhodnutie o vine za správne. Trest však z osem rokov a osem mesiacov znížil na sedem, čo súvisí s nálezom Ústavného súdu o protiústavnosti časti aplikácie sprísňujúcej, tzv. asperačnej zásady, kde sa trest ukladal v hornej polovici upravenej trestnej sadzby.

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a sudca nariadil výkon trestu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať