Predstaviteľ OSN Kubiš má menší apetít v podpore Afganistanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jan kubis
Predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Afganistane a vedúci pomocnej misie OSN v Afganistane Ján Kubiš. Foto: SITA/Michal Burza
Slovenskí vojaci idú do Afganistanu a Bosny
Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Pokračovať v podpore Afganistanu tak vo vojenskej, ako aj v civilnej oblasti je dôležité, pretože radikálne odpútanie sa, prípadné ponechanie zodpovednosti len na OSN, by bolo chybou, ktorá by mala negatívny dopad aj v našom regióne.

Povedal pre agentúru SITA osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Afganistane a vedúci Pomocnej misie OSN v Afganistane Ján Kubiš, v reakcii na blížiace sa ukončenie misie NATO v Afganistane v roku 2014, kedy by Afganistan mal prebrať zodpovednosť do vlastných rúk.

Kubiš svoj názor objasnil s tým, že v Afganistane sa vytvorilo určité prostredie, očakávanie a aj ekonomické naviazanie na pôsobenie vojenských aj civilných síl.

„To boli obrovské peniaze, čo tam prichádzali v určitom napojení na vojakov, ale aj ako vytváranie pomocného prostredia. Ak by sa toto radikálne prerušilo, tak všetko to úsilie a to, čo sa do toho investovalo, vrátane životov vojakov, by odišlo a zároveň by to možno prispelo k chaosu v krajine, a tým pádom aj v regióne,“ argumentoval s dodatkom, že následky toho by sme pocítili či už v príleve drog, extrémizmu alebo aj terorizmu.

Dodal, že takúto destabilizáciu si nemôžeme dovoliť, a preto by sa tak či tak museli opäť vkladať investície do stabilizácie Afganistanu a zároveň by sa stratilo všetko to, čo doteraz dosiahli. Kubiš s ľútosťou poznamenal, že pociťuje menšiu mieru „chuti, apetítu“ v podpore Afganistanu, pretože chýbajú prostriedky a sú stanovené aj iné priority ako samotný Afganistan.

Zdôraznil však, že odtiahnuť ruky od Afganistanu by bolo chybou, „ktorá by sa nám vrátila späť. Možno by sa dnes niečo vyriešilo, ale zajtra by sme museli investovať spoločne ako Únia a aliancia ďaleko viac“. Na margo Slovenska poznamenal, že hoci nemožno očakávať, aby bolo Slovensko „spasiteľom“, malo by prispieť svojím dielom. „Nie sme na takej úrovni ako ostatné krajiny únie, ale nie je možné odpútať sa od zodpovednosti, ktorú prináša členstvo v EÚ aj v tejto oblasti,“ pripomenul Kubiš.

Podľa Kubiša situácia v Afganistane bude vždy zložitejšia. Ako argumentoval, „spoločnosť, aj tá tradičná tam žije a chce lepší štát, lepší výkon spravodlivosti, menej korupcie. I keď vykoreniť sa ťažko bude dať úplne. Majú záujem o normálny vývoj, nie o pokračovanie vzájomného zabíjania sa“.

Doplnil však, že realitou sú aj extrémisti a podľa neho tam vždy bude prítomná časť síl naviazaná, napríklad, na producentov narkotík, pre ktorých je chaos presne to prostredie, ktoré potrebujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KubišJan Kubiš