Kuriózny prípad asfaltovania ulice na Pereši rozhodne súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Asfaltovanie
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

KOŠICE 2. mája (WEBNOVINY) – Kuriózny prípad bude riešiť Okresný súd Košice II, ktorý vydal platobný rozkaz, aby košická mestská časť Pereš uhradila 16 000 eur spoločnosti A Steel za vyasfaltovanie ulice. „Obec k platobnému rozkazu podala rozpor na súd, pretože sme si u tejto firmy nijaké také práce neobjednali,“ uviedol dnes starosta Pereša Jozef Karabin, s ktorým sme sa boli pozrieť aj na mieste. „Sami vidíte, robota je urobená nekvalitne. Robotníci asfaltovali od buka do buka, cesta je hrboľatá,“ hovorí Karabin. Doložil, že ani nečudo, lebo asfaltovú hmotu na cestu vysypali na kopy dve autá. Rozhŕňali ju pomocou traktora s radlicou a utláčali maličkým valcom, aký sa používa na chodníky. Zaasfaltovali nielen kanalizačné vpuste a poklopy, ale aj prístup k uzáverom plynových i vodovodných rozvodov.

„Bol som na mieste, keď anglicky hovoriaci Rómovia kládli asfaltový koberec. Žiadal som, aby práce okamžite zastavili. Odpovedali, že nemôžu a plnia len príkaz bossa,“ povedal Karabin, ktorý sa dozvedel, že za vecou stojí košická firma A Steel a podnikateľ Michal Sakmári. Volal aj jemu, no ten mu odkázal, že práce sú už v takom štádiu, že ich nemožno zastaviť.

„My sme na tieto práce nevystavili objednávku, nebola ani verejná súťaž na dodávateľa, nemáme podpísanú s A Steel nijakú zmluvu,“ hovorí Karabin. Ako uviedol, spoločnosť A Stell sa opiera len o jednu vetu uznesenia, ktoré prijalo minulého roku miestne zastupiteľstvo, že vyhradzuje 16 000 eur na rekonštrukciu komunikácie, po zapracovaní do rozpočtu. Konala vraj v dobrej viere a žiada zaplatiť uvedenú sumu.

Ako uviedol Karabin, snažili sa o komunikáciu s konateľom spoločnosti, ale bezúspešne. „Obec to nemôže zaplatiť, lebo by som ako jej štatutárny zástupca porušil zákon,“ hovorí Karabin. „Celá tá záležitosť má nejaké pozadie, o ktorom teraz nejdem hovoriť. Celá vec je na súde, ktorý to bude riešiť. Bývam na Pereši a mrzí ma, že sa to rieši takýmto spôsobom,“ povedal v telefonickom rozhovore Sakmári.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia