Lajčák reprezentačný dom chváli, kritiku odmietol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav lajčák

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa zastal Slovenského reprezentačného domu v dejisku Zimných olympijských hier v kanadskom Vancouveri a odmietol kritiku, ktorá sa naň zniesla pre vysoké poplatky. Podľa neho sú dva koncepty – podnik otvorený pre kohokoľvek z ulice a domy vyhradené iba pre pozvaných hostí. „Slovenský dom vo Vancouveri sa pokúsil nájsť v tomto istý priesečník. Je otvorený pre verejnosť, ale umožňuje vstup za istých podmienok,“ vyhlásil minister, ktorý bol ešte v pondelok vo Vancouveri.

S informáciami, ktoré kolujú po internete, sa Lajčák nestotožňuje a považuje ich za očierňovanie dobrej práce propagácie Slovenska. Ako vyhlásil Lajčák, je to najkvalitnejší reprezentačný dom, aký Slovensko kedy malo a netvrdí to vraj sám. „Je naozaj reprezentačný a robí nám výbornú službu pri propagácii Slovenska,“ vyhlásil. Tvrdí, že tieto tvrdenia prinieslo aj lokálne periodikum Vancouver Sun, ktoré prinieslo pozitívnu reportáž na celú stranu. „Je mi ľúto, že niečo, za čo nás v zahraničí chvália, niekto doma cíti potrebu zhadzovať a očierňovať. Robia tam nejaké porovnávanie s írskym domom. Írsky dom je krčma, z ktorej znie hudba na tri bloky, pije sa tam pivo a ľudia si ho platia. Slovenský dom nie je krčma, slovenský dom je miesto, kam sa pozývajú hostia, kde sa tešíme z úspechov a kde sa ponúka to najlepšie, čo Slovensko vie v kulinárstve ponúknuť. Naozaj nám robí skvelú reklamu,“ vyhlásil Lajčák. Upozornil však, že ministerstvo zahraničných vecí nie je zriaďovateľom ani sponzorom reprezentačného domu, preto vyjadril iba svoj názor ako jeho návštevníka.

Toto je prvý rok, keď je Slovenský reprezentačný dom otvorený pre verejnosť. Na týchto hrách umožnili aj vstup verejnosti, organizujú sa tam kultúrne podujatia. „Za to sa platí. Buď za vstup na kultúrne podujatia alebo možnosť spojiť to s obedom či večerou, ktorá je neobmedzená. Cena je primeraná, čo citujú aj dva kanadské denníky s tým, že za tú cenu dostanete tú kvalitu, ktorú môžete očakávať,“ vyhlásil Lajčák. Sám v reprezentačnom dome zažil príjemnú kultúrnu atmosféru. E-mail považuje Lajčák za pokus diskreditovať niečo, za čo by si ľudia zaslúžili skôr pochvalu. Sám ho v posledných dňoch dostal asi tridsaťkrát a „osobne ho zasiahol“.

Redaktorka novín Vancouver Sun reprezentačný dom pochválila. Žije rovno nad ním a už v titulku tvrdí, že „Slovensko dodáva športovcom chuť domova“. Tvrdí, že 60 kanadských dolárov za obed a 115 za večeru znamená množstvo slovenského vína a piva a ešte viac jedla. „Ak si niekto myslí, že cena je príliš vysoká, ešte neboli v domoch, ktoré si pýtajú nenormálne peniaze za pintu“.

Po internete sa šíria negatívne informácie o fungovaní Slovenského reprezentačného domu počas olympiády vo Vancouveri. Podľa dvoch krajaniek žijúcich v Kanade, ktoré v jeden večer v slovenskom pavilóne vypomáhali, namiesto propagácie robí Slovensku hanbu. Ako tvrdia, pre vysoké ceny ho nenavštevujú takmer žiadni turisti. Za obedový lístok zaplatí podľa nich hosť 60 dolárov na osobu a večerný stojí 115 dolárov. Ako poukázali, napríklad za cenu večerného lístka na vstup do slovenského pavilónu si možno vo Vancouveri zarezervovať noc aj s raňajkami alebo sa minimálne dvaja ľudia môžu najesť v extra luxusnej reštaurácii.

Samotná voda, pivo či iný nápoj alebo jedlo sa v Slovenskom reprezentačnom dome podľa nich kúpiť nedá, možná nie je ani bezplatná prehliadka pavilónu. Hostesky tvrdia, že počas ich päťhodinovej služby si po vypočutí ceny lístok nekúpil ani jediný človek. „Najpotupnejšie bolo sledovať tváre tých turistov, čo si o našej krajine myslia. My sme sa tam s kamarátkou hanbili ako pes a len sme sa im ospravedlnili. S organizátormi sme sa dohodli, že už viac neprídeme pomôcť, lebo sa nevieme stotožniť s ich politikou a nechceme byť súčasťou tejto blamáže,“ píše jedna z nich. V írskom olympijskom dome, ktorý je otvorený o ulicu ďalej, sa podľa nej v tom čase zabávalo asi 2 000 ľudí. Ako hostesky tvrdia, v slovenskom pavilóne boli počas ich služby len slovenské VIP osoby, organizačný štáb a manažéri. Okrem toho sú podľa nich v organizačnom štábe arogantní ľudia a kriticky sa vyjadrili tiež na adresu jazykovej vybavenosti niektorých manažérov. „Keby sme sa my, ktorí tu žijeme, tak správali k ľuďom tu v Kanade, o týždeň nemáme robotu,“ dodávajú.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák