Lekári sa obávajú zníženia platov po transformácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Platy lekárov v nemocniciach, ktoré sa transformujú na akciové spoločnosti, nebudú rásť, ale naopak klesať. Tvrdí to prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

Podľa neho totiž zdravotnícke zariadenia po transformácii budú nútené udržiavať vyrovnané hospodárenie a najjednoduchšie sa im budú znižovať náklady cez pokles miezd. Ministerstvo zdravotníctva SR dlhodobo zastáva názor, že transformácia nemocníc na akciové spoločnosti zabezpečí zdravotníkom lepšie finančné ohodnotenie.

Transformácia je tichá forma skrytej privatizácie,“ vyhlásil ďalej Dragula na sobotnom sneme komory v Bratislave. Lekári sa podľa neho obávajú, že zdravotné poisťovne budú poskytovateľom škrtať platby, tí sa dostanú do finančných problémov, následne do konkurzov a potom do súkromných rúk.

Máme strach,“ skonštatoval Dragula. Podobné obavy majú aj odborári. Tí chcú proti transformácii podávať hromadné výpovede. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik úvahy o možnej privatizácii nemocníc opakovane odmietol.

Lekári na svojom sneme hovorili aj o financovaní zdravotníctva. Dragula opätovne kritizoval súčasný systém financovanie cez zdravotné poisťovne a načrtol vznik verejnej zdravotnej pokladne, ktorá by ako jediná sústreďovala zdravotné odvody občanov. Cez ňu by sa následne dostávali k lekárom a nemocniciam. Súčasné poisťovne by mohli podnikať iba v oblasti pripoistenia. Lekárom sa zároveň nepáči výška zdrojov, ktoré do zdravotníctva tečú zo štátneho rozpočtu ale ani ich prerozdelenie medzi jednotlivé segmenty zdravotnej starostlivosti.

Transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti predpokladá novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá platí od apríla. Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti rezortu zdravotníctva majú na transformáciu čas do konca tohto roka, v odôvodnených prípadoch sa termín môže posunúť o pol roka. Nemocnice v pôsobnosti iných rezortov to musia stihnúť do polovice roka 2012. Zakladateľom a stopercentným akcionárom budúcich obchodných spoločností bude štát, v ktorého mene budú konať príslušné rezorty. Celkovo by sa malo transformovať 31 zariadení. Parlament už na ich oddlženie odklepol 350 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan UhliarikMilan DragulaMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik