LIPŠIC: Škandál s trhavinou je systémovým zlyhaním

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lipšic

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Je neprijateľné, aby nič netušiaci ľudia boli vystavovaní obrovskému riziku potenciálnych trestných stíhaní v iných krajinách pre zlyhania našej polície. Uviedol to dnes na tlačovej besede podpredseda KDH Daniel Lipšic v súvislosti s kauzou policajnej výbušniny, prepravenej lietadlom do Írska. „Ukazuje sa, že to nie je len osobné zlyhanie konkrétneho policajta, a už vôbec nie samotného policajného psa. Zlyhanie je to systémové,“ povedal Lipšic. Podľa neho totiž, ak na Slovensku niekomu nechýbajú výbušniny, je to vážne ohrozenie bezpečnosti Slovenskej republiky. „Takéto systémové zlyhania poškodzujú prácu absolútnej väčšiny poctivých a odborne zdatných policajtov,“ skonštatoval.

Lipšic priradil posledný škandál ministerstva vnútra k prípadom Hedvigy Malinovej či odhaleniu vrahov Daniela Tupého. Podľa neho tieto prípady skončili zo strany ministerstva vnútra fiaskom. „Pamätáme si, ako boli šikanovaní slušní ľudia. Či v kauze františkáni či v kauze Rehák – Valko. Či v kauzách kazašskej novinárky alebo protestujúcich proti návšteve čínskeho prezidenta. Polícia je na to, aby chránila slušných ľudí. Nie na to, aby ich šikanovala,“ zhodnotil Lipšic. Podľa neho preto nesie za posledný prípad zodpovednosť minister vnútra Robert Kaliňák. Od neho i od premiéra Roberta Fica očakáva, že „v tomto škandále medzinárodných rozmerov“ vyvodia zodpovednosť.

„Minister vnútra je prvý, ktorý by mal konať okamžite,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ, podľa ktorého nejde o prvý prípad zlyhania slovenskej polície, ale o celú sériu. „Vždy má svojich konkrétnych nositeľov, ale nikdy nie je vyvodená politická zodpovednosť. Nakoniec zisťujeme, že sú tam zlyhania aj systémové, aj rozsiahlejšie než len individuálne,“ uviedol Figeľ.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie