Lipšic: Fico by mal prehraté milióny zohnať vlastnou hlavou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
LIPšIC
Predseda strany Nová väčšina Daniel Lipšic Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. Decembra (WEBNOVINY) – Predseda Novej väčšiny Daniel Lipšic vyzval predstaviteľov strany Smer-SD, aby milióny eur, ktoré Slovenská republika prehrala v arbitráži so zdravotnou poisťovňou Union pre zákaz zisku, zaplatili z vlastného, respektíve sa na budúci rok vzdali príspevku so štátneho rozpočtu pre ich stranu.

Podľa Lipšica spolu so súdnymi trovami a trovami právneho zastúpenia Slovensko príde o viac ako 40 miliónov eur. „Premiér Robert Fico dal každej štvorčlennej rodine na Slovensku vianočný darček. Darček v podobe zaplatenia 30 eur,“ vyhlásil Lipšic. Zároveň vyzval premiéra, aby tieto peniaze zohnal „vlastnou hlavou“ a nežiadal občanov a pracujúce rodiny, aby to zaplatili za neho.

Člen ekonomického tímu Novej väčšiny Róbert Žitňanský upozornil na to, že Slovensko prehralo arbitráž s najmenšou zdravotnou poisťovňou na trhu, pričom na domácich i zahraničných súdoch sú v rovnakej veci ešte ďalšie žaloby v súhrnnej výške 820 miliónov eur.

„Ak je rozhodnutie arbitráže vo veci Unionu nejakým precedensom, máme sa na čo tešiť,“ skonštatoval Žitňanský. Predstavitelia Novej väčšiny sa zároveň pýtajú koľko bude stáť arbitráž v súvislosti s vyvlastnením zdravotných poisťovní, ktoré pripúšťa ako jeden z variantov vláda pri zavádzaní unitárneho systému. Sami odhadujú sumu na 440 miliónov eur v prípade jednej poisťovne a na stovky miliónov až miliardu v prípade obidvoch súkromných poisťovní.

Holandská vzájomná poisťovňa Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu, a.s., vyhrala v piatok svoj dlhotrvajúci právny spor so Slovenskou republikou.

Rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho súdu je podľa poslanca NR SR Jozefa Kollára (SaS) cenou za neodbornosť socialistickej vlády Smeru-SD.

Nesúhlasíme, aby súkromné poisťovne brali z verejných zdrojov

Smer-SD nikdy nebude podľa predsedu strany a premiéra Roberta Fica súhlasiť, aby si majitelia súkromných poisťovní z verejných zdrojov odoberali peniaze na svoje súkromné účty.

Ako povedal Fico v sobotu na tlačovej besede po sneme strany v Trnave v reakcii na prehratú arbitráž.

Ide o neprávoplatné rozhodnutie a preto sa nemá prečo vyjadrovať k neprávoplatným rozhodnutiam. Zdôraznil, že na strane Slovenska je Európska komisia.

„Vidím, že ste všetci z toho vzrušení. My nie. Treba bojovať. Je to neprávoplatné rozhodnutie,“ povedal. Podľa Fica rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho tribunálu neovplyvní rozhodnutie vlády zaviesť na Slovensku len jednu zdravotnú poisťovňu.

Európsky súdny dvor podľa podpredsedu Smeru-SD Vladimíra Maňku už rozhodoval v obdobných sporoch a rozhodol v prospech štátov a nie v prospech súkromných firiem.

Rozsudok nie je platný, tvrdí ministerstvo financií

Ministerstvo financií v súčasnosti analyzuje rozsudok Medzinárodného arbitrážneho tribunálu v spore Holandska so Slovenskom v súvislosti s poisťovňou Union, ktorý podľa rezortu nie je platný a vykonateľný.

Ako ďalej agentúru SITA informoval Tlačový odbor rezortu financií, v najbližšom čase sa ministerstvo vyjadrí o ďalšom postupe Slovenska v arbitrážnom konaní, ktoré sa riadi nemeckým právnym poriadkom.

„V zmysle nemeckých právnych predpisov, upravujúcich arbitrážne konanie, je jeho účastník oprávnený podať odvolanie v lehote troch mesiacov odo dňa doručenia zo zákonne vymenovaných dôvodov,“ uviedol Tlačový odbor.

V tejto súvislosti je podľa ministerstva potrebné pripomenúť, že súbežne s arbitrážnym konaním prebieha aj súdny prieskum právomoci tohto arbitrážneho tribunálu. Ide o odvolanie voči rozhodnutiu, v ktorom si arbitrážny tribunál potvrdil svoju právomoc rozhodovať tento spor. Toto odvolacie konanie prebieha pred nemeckými súdmi.

Slovenská republika v odvolaní tvrdí, že arbitrážny tribunál nemôže odvodzovať svoju právomoc na základe bilaterálnej investičnej dohody, ktorá je v rozpore s právom Európskej únie a ktorá sa stala vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie neplatnou, resp. neaplikovateľnou. „Konflikt medzi bilaterálnou investičnou dohodou a právom Európskej únie zastáva aj Európska komisia,“ dodal Tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicRobert Fico
Firmy a inštitúcie AchmeaUnion poisťovňa