Ľudia bojovali pred súdom o návrat maloletej Anety k rodičom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest aneta
Foto: SITA / PAVOL MACHOVIČ

TRNAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Návrat maloletej Anety jej adoptívnym rodičom požadovalo v pondelok pri budove Krajského súdu v Trnave asi tridsať ľudí.

Manželom Spáčilovcom z Radošoviec v okrese Skalica pracovníčky skalického pracoviska Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny po predbežnom opatrení súdu odobrali dve adoptované deti a umiestnili ich do detského domova.

Podľa adoptívnej matky Lenky Spáčilovej na takýto krok nebol ani najmenší dôvod. ,,Starali sme sa o deti najlepšie, ako sme vedeli,“ povedala matka.

Rodina prišla o deti 23. decembra 2011, dôvodom bolo podozrenie z týrania, pretože v materskej škole našli na lakti Timoteja modrinu. Podľa adoptívnej matky išlo o modrinu, aké majú deti v jeho veku úplne bežne.

Protestné zhromaždenie zorganizovalo viacero občianskych združení, ktoré dnes vystupovali ako Iniciatíva kresťanských rodín Slovenska. Organizátori protestu varovali, že na Slovensku sa pripravuje zákon, ktorý zjednoduší odoberanie detí z rodín. ,,Máme informácie, že aj u nás sa pripravuje zákon o odoberaní detí, ktorý bude podobný tomu, čo platí v Anglicku. Ak nebudeme včas protestovať, tento zákon čoskoro uzrie svetlo sveta. Rozvracaniu fungujúcich rodín potom už nebude stáť nič v ceste,“ povedal Anton Čulen. Dopyt po deťoch sa podľa neho zvýši po uzákonení homosexuálnych manželstiev.

Autor: Pavol Machovič

Na protestné zhromaždenie prišla aj deväťročná Aneta, ktorá povedala, že svojich adoptívnych rodičov veľmi ľúbi a chcela by žiť spoločne s nimi. Okresný súd v Skalici nariadil ústavnú starostlivosť len v prípade maloletého Timoteja, Aneta sa podľa rozsudku mala vrátiť do adoptívnej rodiny. Proti rozsudku sa kolízny opatrovník odvolal, rozhodnúť má Krajský súd v Trnave. Podľa jeho hovorkyne Viktórie Kurucovej má zákonná sudkyňa momentálne dovolenku, rozhodovať bude v priebehu augusta.

Účastníci zhromaždenia odsúhlasili zaslanie listu ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi, v ktorom ho žiadajú o opätovné vyšetrenie celého prípadu rodiny Spáčilovcov. Zároveň požadujú informovanie verejnosti o pripravovanom zákone o ochrane detí a sociálnej kuratele.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať