Elektronický protest v prvý deň podporilo vyše 1200 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament
Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 14. februára (WEBNOVINY) – Vyše 1 200 ľudí sa zapojilo v pondelok do elektronického protestu, ktorého cieľom je pripomenúť poslancom ich záväzok k obmedzeniu poslaneckej imunity. Do schránok poslancov Národnej rady SR odoslali viac ako 180 000 e-mailov s výzvou k zúženiu poslaneckej imunity. Protest občianskej iniciatívy UM! bude pokračovať aj naďalej. „Vyzývame preto všetkých poslancov NR SR, aby začali konať v mene občanov a pre občanov, vyzývame poslancov NR SR, aby si uvedomili, že sú služobníci občanov SR a nie ich nadriadení,“ zdôraznil Robert Mihály ml. z iniciatívy. Akciou žiadajú aj urýchlené schválenie úpravy petičného práva, ktoré zrovnoprávni elektronické petície s tlačenými a umožní tak občanom Slovenska väčšiu reakcieschopnosť v daných problémoch či otázkach.

Iniciatíva UM! vyzvala Roberta Fica, poslancov za stranu Smer-SD, ako aj poslancov za stranu SNS, aby na marcovom zasadnutí parlamentu hlasovali za návrh, ktorý hovorí o obmedzení poslaneckej imunity.

Ľudia cez internet protestujú proti poslaneckej imunite

Niekoľko stoviek ľudí sa začalo zapájať do elektronického protestu za obmedzenie poslaneckej imunity. Prostredníctvom e-mailov odosielaných na adresy poslancov Národnej rady SR chce iniciatíva UM! zaplniť elektronickú stránku parlamentu a pripomenúť týmto gestom poslancom ich predvolebný sľub a záväzok obmedziť poslaneckú imunitu. „Ako aktívni občania tejto krajiny máme dôvodnú obavu z vývoja a postupu v tejto otázke,“ zdôvodnil predstaviteľ občianskej platformy Robert Mihály ml. Pripomenul, že po tom, ako minulý rok neprešiel návrh na zúženie poslaneckej imunity v parlamente, bolo avizované ďalšie hlasovanie o tomto návrhu na februárovej schôdzi, no nestalo sa tak a ďalšie hlasovanie je naplánované až o niekoľko mesiacov. „Máme dôvodné obavy z tejto vzniknutej situácie a nesúhlasíme, aby sa zúženie poslaneckej imunity za asistencie ignorujúcich občanov tejto krajiny zamietlo pod koberec,“ priblížil.

„Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, ako občan Slovenskej republiky vyznávajúci hodnoty demokracie a právneho štátu Vás žiadam, aby ste sa bezodkladne venovali otázke zrušenia priestupkovej imunity, ktorá vyníma členov NR SR a ďalších ústavných činiteľov zo zodpovednosti za spáchané priestupky. Táto formulácia zákona nemá nič spoločné s ochranou výkonu mandátu, práve naopak, držiteľom poskytuje priestor na jej zneužívanie, garantuje škandalóznu nedotknuteľnosť pred právoplatným vyšetrovaním a je výsmechom princípu občianskej rovnosti. Požadujem, aby ste sa vyslovili za úplné zrušenie priestupkovej imunity v súlade s Vašimi sľubmi verejnosti,“ znie text e-mailu.

Návod ako aj zoznam e-mailov poslancov možno nájsť na internetovej stránke https://iniciativaum.estranky.sk/clanky/kampane_/napismail.html alebo na sociálnej sieti Facebook pod adresou https://www.facebook.com/event.php?eid=162943107090366&ref=ts

E-mailová akcia má viacero podtitulov, touto formou predstavitelia apelujú za úplné správoplatnenie elektronických petícií a v dohľadnom čase i elektronického referenda. Ako poukázal Mihály, listové petície v dnešnej podobe je finančne, časovo i fyzicky náročné zozbierať, elektronické petície výrazne sprístupnia možnosť občanov zapojiť sa do petičnej akcie a výrazne urýchlia aj ich zber a odovzdanie príslušným orgánom resp. inštitúciám.

UM! je občianska platforma zameraná na ochranu občianskych a ľudských práv, kontrolu politických činov a podporu vzdelávania a umenia.

Elektronický protest by nemal spôsobiť v parlamente problémy

Elektronický protest za obmedzenie poslaneckej imunity, ktorý dnes iniciuje občianska platforma UM! prostredníctvom stoviek e-mailov posielaných poslancom Národnej rady SR, by nemala v parlamente spôsobiť technické problémy. „E-mailové schránky poslancov Národnej rady SR majú rezervy, aby zvládali aj nápor e-mailov,“ zareagovala na aktivitu šéfka oddelenia komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Beáta Skyvová. Ako priblížila, ak niekto takýto e-mail odošle všetkým poslancom viackrát, ich systém tieto správy začne považovať za spam. Dodala však, že aktivitu sledujú, aby nenastali nejaké technické problémy.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Mihály
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky