Gustáv Husák zanechal v slovenských dejinách negatívnu stopu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Husak, hrob
Hrob Gustáva Husáka. Foto: findagrave.com

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Gustáv Husák patrí podľa historika Branislava Kinčoka z Ústavu pamäti národa (ÚPN) medzi najvýznamnejšie postavy slovenských dejín 20. storočia.

Ako povedal Kinčok dnes pre agentúru SITA, istým spôsobom je jeho život ich odrazom. „Bol turbulentný, plný vzostupov a pádov,“ uviedol. Ako študent patril Husák medzi ľavicových intelektuálov, vyhranene ateistického svetonázoru.

Medzi spolužiakmi vynikal prirodzenou inteligenciou a húževnatosťou. Jeho prehnaná ctižiadostivosť a ambicióznosť ho priviedli k politike a naplnili túžbou po moci.

„Postupne sa vypracoval na zdatného politického hráča a majstra manipulácie, ktorý ovládal všetky zákonitosti politického boja. V tomto prevyšoval takmer všetkých politických súputníkov,“ upozornil historik.

Obrazom: 100. výročie narodenia Gustáva Husáka

Bývalý prezident ČSSR by oslávil storočnicu
V slovenských dejinách 20. storočia zanechal výraznú stopu, predovšetkým negatívnu, ako jeden z najaktívnejších strojcov totalitného systému. Foto: SITA/Diana Černáková

Bývalý prezident ČSSR by oslávil storočnicu
Gustáv Husák patrí podľa historika Kinčoka medzi najvýznamnejších politikov slovenských dejín 20. storočia. Bol jediným Slovákom v histórii Československa, ktorý zasadol do prezidentského kresla. Foto: SITA/Diana Černáková
Bývalý prezident ČSSR by oslávil storočnicu
Gustáv Husák sa narodil 10. januára 1913 v Dúbravke v katolíckej rodine Nikodéma Husáka a jeho manželky Magdalény Foto: SITA/Diana Černáková
Bývalý prezident ČSSR by oslávil storočnicu
Položenie vencov na hrob Gustáva Husáka pri príležitosti 100. výročia narodenia bývalého prezidenta ČSSR a generálneho tajomníka KSČ Gustáva Husáka. Foto: SITA/Diana Černáková
Bývalý prezident ČSSR by oslávil storočnicu
Predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička (v strede) počas položenia vencov na hrob Gustáva Husáka pri príležitosti 100. výročia narodenia bývalého prezidenta ČSSR a generálneho tajomníka KSČ Gustáva Husáka. Foto: SITA/Diana Černáková

Prvýkrát zažiaril pri vypuknutí SNP

Prvýkrát Husák podľa Kinčoka zažiaril v roku 1944 po vypuknutí Slovenského národného povstania (SNP). Jeho politická dráha stúpala aj po skončení druhej svetovej vojny.

„Ako predseda Zboru povereníkov sa stal architektom neústavných mocenských zmien v r. 1947/1948 na Slovensku – tzv. jesennej krízy v r. 1947 a potom i februárového prevratu 1948. Bol iniciátorom prvých perzekučných opatrení voči svojim politickým protivníkom a neskôr aj proti množstvu nevinných občanov. V roku 1951 zažil prvý politický i ľudský pád a na takmer 10 rokov sa stratil v komunistických väzniciach, kde zažil nesmierne utrpenie,“ pripomenul historik s tým, že po opätovnom návrate na politické výslnie – už s gloriolou trpiteľa – sa v roku 1968 stal symbolom slovenského hnutia za federalizáciu ČSSR a podporovateľom dubčekovskej politiky.

Video: Zábery z vypuknutia SNP

Hnala ho najmä túžba po moci

Gustáv Husák
Foto: ceskatelevize.cz

„Jeho túžba po moci bola silnejšia ako národné ideály. Od roku 1969 bol symbolom normalizácie v Československu a prevodovou pákou moskovského neostalinského vedenia,“ zdôraznil Kinčok.

Husák sa stal 1. tajomníkom ÚV KSČ a v roku 1975 aj jediným Slovákom v histórii Československa, ktorý zasadol do prezidentského kresla.

„Normalizačný režim sa mu však vo viacerých smeroch podarilo udržať v znesiteľnej miere – najmä na Slovensku. Nemalou mierou sa v roku 1977 zaslúžil o zriadenie samostatnej slovenskej cirkevnej provincie. Napriek tomu, že patril medzi najmocnejších politikov v Československu, žil pomerne skromne,“ povedal Kinčok.

Postupne však strácal reálnu moc a koncom 80. rokov mal v mocenskom systéme KSČ už len reprezentatívnu pozíciu. Po udalostiach z novembra 1989 abdikoval na funkciu prezidenta a stiahol sa do ústrania. Ideálom socializmu a komunizmu zostal podľa historika ÚPN pevne verný až do svojej smrti 18. novembra 1991.

Gustáv Husák patrí podľa Kinčoka medzi najvýznamnejších a najdlhšie pôsobiacich slovenských politikov, ktorý zanechal v slovenských dejinách 20. storočia výraznú stopu.

„Žiaľ, predovšetkým negatívnu, ako jeden z najaktívnejších strojcov totalitného systému, ktorý prenasledoval desiatky tisíc vlastných občanov, a ktorý neskôr zomlel aj jeho,“ dodal.

Video: Zostrih novoročných prejavov Gustáva Husáka

Osobnosť 20. storočia – Gustáv Husák

Gustáv Husák sa narodil 10. januára 1913 v Dúbravke v katolíckej rodine Nikodéma Husáka a jeho manželky Magdalény (rod. Fratričová). Po maturite na Masarykovom gymnáziu v Bratislave v roku 1933 študoval na právnickej fakulte Univerzity Komenského. Tu sa zoznámil so svojou budúcou manželkou režisérkou a herečkou Magdou Lokvencovou.

Pohyboval sa v kruhu ľavicovo orientovaných študentov a bol v kontakte s predstaviteľmi skupiny DAV, najmä s Vladimírom Clementisom. V roku 1929 vstúpil do Komsomolu a o štyri roky neskôr aj do KSČ. Po promóciách v roku 1938 sa zamestnal ako koncipient v advokátskej kancelárii V. Clementisa a neskôr vo Zväze špeditérov.

V rokoch 1939 – 1943 žiadnu významnú ilegálnu činnosť podľa historika nevykonával. Aktivizoval sa až v decembri 1943 v súvislosti so začiatkom zjednocovacieho procesu odboja na Slovensku. „Ilegálni pracovníci KSS mu nedôverovali, pretože bol priateľom V. Clementisa a intelektuálom.

Až po likvidácii 4. ilegálneho vedenia KSS vstúpil do odboja a spolu s Karolom Šmidkem a Lacom Novomeským tvoril jej 5. ilegálne vedenie. Bol významnou postavou SNP, členom SNR a povereníkom pre vnútro,“ povedal Kinčok.

Od roku 1946 bol predsedom Zboru povereníkov. V roku 1950 bol odvolaný z významných politických funkcií a o rok neskôr zatknutý, obvinený z tzv. buržoázneho nacionalizmu a tri roky vyšetrovaný. V roku 1954 bol vo vykonštruovanom procese odsúdený na doživotie.

V roku 1960 bol amnestiou prezidenta Antonína Novotného prepustený a v roku 1963 aj stranícky rehabilitovaný. V roku 1968 bol súčasťou demokratizačného procesu v Československu. Po príchode vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 opúšťa reformné pozície a stáva sa hlavným predstaviteľom normalizácie v Československu.

V roku 1969 je zvolený do čela KSČ a o šesť rokov neskôr zasadol aj do kresla prezidenta. Postupne strácal reálnu moc, čo sa prejavilo v roku 1987 jeho odstúpením z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ. Jeho posledným štátnickým aktom bolo podľa historika vymenovanie vlády „národného porozumenia“ 10. decembra 1989. Po tomto akte abdikoval na funkciu prezidenta a utiahol sa do ústrania. Zomrel 18. novembra 1991.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gustáv Husák