Manipuláciu so spisom o tunelovaní VSS prešetria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: executivegov.com

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý sa zaoberá spisom o údajnom tunelovaní vo vojenskej rozviedke, dá prešetriť, či pri manipulácii so spisom nedošlo k porušeniu zákona.

„Z dôvodu podozrenia z neoprávnenej manipulácie s utajovanou skutočnosťou prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydá pokyn na prešetrenie, či nedošlo k spáchaniu prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Špeciálny prokurátor upozorňuje všetky osoby, ktoré sa oboznámili s obsahom tohto materiálu, že sú povinné zachovávať mlčanlivosť tak, ako to ukladá zákon o ochrane utajovaných skutočností.

Prokurátor dostal materiál od Fedora

Martin fedor
Foto: SITA//Diana Černáková

Okrem toho predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor odstúpil špeciálnemu prokurátorovi spisový materiál s názvom Podozrenia z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia.

Prokuratúra zároveň potvrdila, že ide o totožný materiál, aký doručila na Úrad špeciálnej prokuratúry redaktorka denníka Sme a ktorý už pridelili konkrétnemu prokurátorovi.

Po tom, čo denník Sme dostal anonymne spis o údajnom tunelovaní v bývalej vojenskej rozviedke, odovzdali materiál Fedorovi aj na špeciálnu prokuratúru.

Tajná správa, ktorá v ostatných dňoch vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru, údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Minister tunelovanie odmieta

Ocenenie vojenského činu roka
Foto: SITA/Marián Peiger

Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení.

Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Fedorovi sa prihlásili už traja svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin FedorMartin GlváčVladimír Suchodolinský