Matica slovenská sa rozhádala pre Ďurčanského bustu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ďurčanský
Ferdinand Ďurčanský Foto: www.lidovky.cz

BRATISLAVA 13. júla (WEBNOVINY) – Historický odbor Matice slovenskej sa dištancuje od utorňajšieho vyhlásenia Historického odboru Matice slovenskej k buste Ferdinanda Ďurčanského.

Ján Bobák z Historického odboru Matice slovenskej agentúru SITA v utorok 12. júla informoval, že Historický odbor Matice slovenskej znepokojujú „opätovné pokusy kriminalizovať slovenské dejiny a ich protagonistov“ tak, ako sa to v poslednom čase deje v súvislosti s odhalením busty Ferdinandovi Ďurčanskému v jeho rodnom meste Rajci.

Iniciátorom týchto úsilí nejde o objektívne poznanie našich národných dejín, ale o zakonzervovanie pohľadu na slovenské dejiny a ich osobnosti v duchu predchádzajúceho komunistického režimu, jeho ideológie, ako aj v duchu ideológie čechoslovakizmu,“ tvrdili matičiari. Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali historici Milan S. Ďurica a Ivan Mrva, akademický sochár Alexander Ilečko, jazykovedec Ján Doruľa, šéfredaktor Kultúry Teodor Kriška, herečka Eva Kristinová, akademický maliar Ondrej Zimka a ďalší.

Toto vyhlásenie dnes dementoval predseda Historického odboru MS Ján Lukačka. „Historický odbor Matice slovenskej nikdy neprijal takéto kolektívne stanovisko. K osobnosti Ferdinanda Ďurčanského. Historický odbor Matice slovenskej zorganizoval v marci 2011 odborné kolokvium za účasti historikov so širokým názorovým spektrom, kde sa na zásadách vedeckej polemiky predstavili rozmanité interpretácie tejto významnej osobnosti slovenských dejín,“ uviedol Ján Lukačka.

Ferdinand Ďurčanský (Historická panoráma, STV)

https://www.youtube.com/watch?v=Img_bu3XpKM

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ferdinand Ďurčanský
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská