Matoviča mrzí nominácia Krnáča do NBÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matovič
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 10. júla (WEBNOVINY) – Avizovaný odchod poslanca Kamila Krnáča (SaS) z parlamentu na post šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) je pre Igora Matoviča zlo správou. „Kamila Krnáča považujem za najlepšieho poslanca SaS, keď nie celého parlamentu. Z tohto dôvodu mi tam bude veľmi chýbať, mrzí ma keď najlepší poslanec odíde z parlamentu ,“ vysvetlil nezávislý poslanec a líder Obyčajných ľudí svoj postoj pre agentúru SITA.

Krnáč podľa Matoviča svojím morálnym profilom vyčnieva nad ostatných poslancov a preto si myslí, že bude dobrým šéfom NBÚ. „Pre človeka, ktorý má preverovať ostatných ľudí na Slovensku, by toto mal byť prvý parameter,“ poznamenal. Na druhej strane je mu ľúto, že strany pokračujú v praxi politickým nominácií. „Politické nominácie sú rakovinou nášho slovenského politického systému. To ma mrzí, ale to je zodpovednosť strany SaS, my s tým bohužiaľ nič nenarobíme, my sme na to trochu malí páni, aby sme s tým dokázali nejakým spôsobom zatočiť,“ povedal.

Krnáč
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

Šéf NBÚ sa bude voliť v septembri

Krnáča na šéfa NBÚ nominovala jeho materská strana SaS, ako tento týždeň povedala premiérka Iveta Radičová, momentálne prebieha bezpečnostná previerka, ktorá je podmienku pre ďalší postup. Šéf SaS Richard Sulík avizoval, že nového riaditeľa NBÚ by mal parlament voliť na septembrovej schôdzi.

Súčasný riaditeľ NBÚ František Blanárik (nominant ĽS-HZDS) sa vzdal funkcie v marci po tom, čo sa koaliční lídri začali zaoberať jeho spoluprácou s komunistickou vojenskou rozviedkou. SaS následne neprešli tri nominácie na riaditeľa NBÚ. Ján Stano za čias Ivana Lexu pracoval v SIS, čo prekážalo najmä KDH, Peter Paluda sa zasa nepozdával strane SDKÚ-DS. Tretím kandidátom strany bol sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, kandidatúry sa vzdal, pretože nemal podporu celej koalície. S jeho nomináciou nesúhlasili štyria poslanci Národnej rady SR z OKS, pretože bol členom senátu v kauze Cervanová a s verdiktom v tomto procese majú vážny problém.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František BlanárikIveta RadičováJuraj KlimentKamil KrnáčPeter PaludaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NBÚ Národný bezpečnostný úrad