Mediálny výbor dostal 20 prihlášok na šéfa RTVS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mediálny výbor, RTVS
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 26. januára (WEBNOVINY) – Na miesto generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) prišlo dvadsať obálok s prihláškami. O tom, kto z kandidátov sa stane šéfom nového verejnoprávneho média, rozhodne na návrh mediálneho výboru na základe verejného vypočutia kandidátov plénum národnej rady. Zvolený bude ten, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak nezvolia ani jedného z kandidátov, uskutoční sa opakovaná voľba. Na tej sa zúčastnia tí dvaja, ktorí získali najvyšší počet hlasov. V prípade rovnosti počtu hlasov sa na opakovanej voľbe zúčastnia všetci kandidáti, ktorí tento počet hlasov získali. Ak generálneho riaditeľa plénum nezvolí, uskutoční sa nová voľba. Verejné vypočutie kandidátov sa začne 7. februára a podľa podpredsedníčky výboru pre kultúru a médiá Magdy Vášáryovej by sa voľba „teoreticky“ mohla do pléna dostať už 11. februára.

Mediálny výbor dostal 20 prihlášok na šéfa RTVS

Z 20 prihlášok však tri prišli do podateľne Národnej rady (NR) SR dnes, teda po termíne a výbor sa o nich ešte rozhodne. Zo 17 obálok doručených do parlamentu do utorkovej polnoci Výbor NR SR pre médiá a kultúru na dnešnom otváraní obálok ďalej posunul 16 prihlášok. Jednu vyradil, lebo neobsahovala väčšinu potrebných materiálov a pri jednej chce ešte doplnenie projektu aj v elektronickej podobe. Pre voľbu deviatich členov Rady RTVS dostal výbor 36 obálok.

O generálneho riaditeľa má záujem aj Zemková

Medzi kandidátmi sú aj medializované mená – dočasná šéfka RTVS a bývalá generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková, generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník, ako aj bývalý člen Rady pre vysielanie a retransmisiu Peter Abrahám, ale aj známy mediálny a reklamný odborník Fedor Flašík. Ten dodal projekt len v tlačenej podobe, a nie aj v elektronickej podobe, na CD – ako to požaduje zákon. Výbor ho preto vyzve, aby dodal projekt aj na CD. Okrem nich sa do voľby prihlásili aj Marián Ostatník, Peter Puškár, Pavel Jacz, Ján Derďák, Václav Vetrecin, Dušan Davidov, Vladimír Buriánek, Martin Gajdoš, Margita Repková, Tibor Takáč, Marián Šinkovič a Róbert Filipp.

Z prihlášok, ktoré prišli, vyhodili Papeža

Výbor Národnej rady SR na dnešnom otváraní obálok s prihláškami na generálneho riaditeľa RTVS a do 9-člennej Rady RTVS vylúčil z voľby generálneho riaditeľa prihlášku Štefana Papeža, ktorá neobsahovala všetky potrebné materiály, iba životopis a prihlášku. Chýbal teda projekt rozvoja a riadenia RTVS a ďalšie dokumenty. Po polnoci 25. januára prišli obálky s prihláškami Jozefa Zimu, Vladimíra Semana a Jána Füleho. Všetci títo kandidáti však dodali všetky požadované materiály. Výbor sa do 1. februára rozhodne, či ich posunie do voľby alebo nie. Ak by sa výbor nevedel zhodnúť, osloví autorov zákona a Ústavnoprávny výbor NR SR.

Zemková
Foto: Ilustračné foto SITA/Ľudovít Vaniher

Do voľby členov Rady RTVS prišlo 39 obálok

Z 39 prihlášok sú tri sporné, lebo mediálny výbor nevedel posúdiť, na akú oblasť členstva v rade chcú uchádzači kandidovať. Jedna kandidátka sa kandidovala sama. Parlament by mal totiž zvoliť po troch členoch za rozhlasovú a televíznu oblasť. V 9-člennej rade majú byť tiež dvaja ekonómovia a jeden právnik. Výbor NR SR pre médiá a kultúru dostal na rozhlasovú oblasť prihlášky od Eleny Händler, ktorú navrhuje Mladá demokratická ľavica, Vladimíra Slováka (Konferencia biskupov Slovenska), Ernesta Weidlera (Univerzita Komenského v Bratislave), Michala Dzurjanina (Konfederácia politických väzňov Slovenska), Vladimíra Taliana (OZ Hlava 98), Viery Lehoczkej (SSN), Igora Galla (Horský film Poprad), Petra Kováča (OZ Ars Nova) a Ildikó Nagyovej (Nadácia otvorenej spoločnosti). Trojicu členov na televíznu oblasť parlament vyberie z desiatky záujemcov. Sú medzi nimi Milan Antol navrhnutý MVO Ľudia a voda, Bohumír Bobocký (Filmová únia), Peter Malec (Slovenský výbor Medzinárodného tlačového inštitútu), Naďa Lazarová (Odborový zväz slobodných povolaní), Andrej Miklánek (Mediálny inštitút), Rastislav Blaško (OZ Slovak Trademark), Dóra Hushegyiová (OZ Pre naše mesto), Miroslav Čevela (Konfederácia umenia a kultúry), Oľga Pohánková (Nezávislé kresťanské odbory Slovenska) a Martin Gajdoš (Nispacee), ktorý kandiduje na generálneho riaditeľa RTVS.

Pozície dvoch členov Rady RTVS za ekonomiku bude plénum obsadzovať niekým zo siedmich kandidátov, medzi ktorými sú: Pavol Morávek (Bratislavské bábkové divadlo), Jozef Metke (ISEC), Miroslav Kollár (Inštitút pre verejné otázky), Tibor Buček (Zväz priemyselných podnikateľov Slovenska), Martin Kabát (Zväz protikomunistického odboja), Jozef Tkáčik (Klub priateľov ľudovej piesne) a Hilda Gajdošová (OZ Ambrelo). Jedného právnika v rade vyberú spomedzi: Jozefa Ševeca (Akadémia vzdelávania), Danice Birošovej (Klub právnikov mesta Trenčín), Ivana Ikrényiho (Kinos – medzinárodný odborový zväz pracovníkov v kinematografii ČR a SR), Michala Jasenka (Združenie na pomoc ľudom s mentálnym postihnutím), Branislava Jablonku (OZ Liga proti bezpráviu) a Vladimíra Šlégera (OZ Vyliečme zdravotníctvo).

Do voľby členov Rady RTVS výbor zaradí ďalších troch kandidátov, ak mu spresnia, na akú oblasť ich kandidovali. Ide o Radoslava Kutaša (Mediálny inštitút), Jaroslava Bartla (OZ Chartikano) a Milana Materáka (Slovenská akadémia manažmentu). Šancu dostať sa do voľby má aj Jana Golembiovská, ktorá navrhla sama seba a mal by ju nominovať niekto iný – združenie, či organizácia. Výbor sa tiež po konzultácii s právnikmi, čo pripravovali zákon a s ústavnoprávnym výborom rozhodne, ako naloží s obálkami, čo prišli po 25. januári. Boli v nich prihlášky do rady od: – Juraja Kurucára (Prípravný výbor združenia Obnova) pre oblasť ekonómie, Evy Jaššovej (Slovenská akadémia vied) pre rozhlas a Tomáša Kuču (Zelená Európa) pre oblasť ekonómie.

Prekvapením je Flašík, tvrdí Jarjabek

Najväčším prekvapením medzi kandidátmi na šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je Fedor Flašík, myslí si predseda parlamentného mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Flašík, ktorý v minulosti okrem iného pripravoval predvolebnú kampaň Smeru a je manželom europoslankyne za Smer-SD Moniky Beňovej, už k prihláške podľa informácií agentúry SITA dodal aj chýbajúce CD s projektom riadenia a rozvoja RTVS.

Jarjabka taktiež prekvapilo, že prihláška Jána Füleho prišla po termíne. Avizoval, že po dohode vo výbore sa obráti na ústavnoprávny výbor, ktorý rozhodne, či bude prihliadať na dátum, kedy boli prihlášky podané do podateľne NR SR alebo dátum poštovej pečiatky. “

Šéf mediálneho výboru Jarjabek svojho favorita na riaditeľa pre médiá po otvorení obálok neprezradil. Dúfa, že projekt, s ktorým jeden z kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS vyhrá, „bude platiť aj 24 hodín po tom, ako sa tým riaditeľom stane“. Najväčšími favoritmi vo voľbe by podľa Vášáryovej „mohli byť ľudia, ktorí pracovali – či už v rade alebo nejakom manažmente oboch verejnoprávnych médií, tí majú samozrejme najväčšie skúsenosti“. Myslí si totiž, že práve profesionáli by mohli zaručiť úspech fúzie SRo a STV. „Ten úspech naozaj veľmi potrebujeme,“ povedala médiám Vášáryová, ktorá podporuje návrh novely zákona o RTVS na zvýšenie platu GR RTVS. Podľa návrhu od trojice koaličných poslancov by sa mal plat šéfa RTVS zvýšiť z terajšieho štvornásobku (cca 3 000 eur) na sedemnásobok (5 200 eur) priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve. To pôvodne chcelo aj ministerstvo kultúry, ktoré zákon o RTVS pripravovalo.

Vášáryová a Jarjabek sa diametrálne rozchádzajú v názore na prípadné vyjadrenie ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) ku kandidátom na šéfa RTVS. Krajcer avizoval, že po zverejnení kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS sa vyjadrí k tomu, ktorý z nich podľa neho najviac spĺňa kritériá odbornosti. Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek je presvedčený, že „už je na 90 percent o riaditeľovi tejto inštitúcie rozhodnuté“. Napriek tomu si projekty kandidátov preštuduje. „O riaditeľovi tejto inštitúcie je už rozhodnuté a hovorí o tom aj minister kultúry. Čo považujem teda za absolútne – slušné slovo je ‚neštandardné‘ a veľmi neslušné je slovo je pre mňa, …no nechcem ho použiť, lebo je to hlavne nefér k tým ostatným kandidátom,“ povedal Jarjabek médiám. Na otázku médií, či nejde o Miloslavu Zemkovú, dodal, že „pani Zemková je veľmi silný kandidát“. Vášáryová nebude považovať prípadné vyjadrenie ministra kultúry ku kandidátom za odporúčanie, zoberie Krajcerov názor na vedomie, lebo ako minister kultúry má na vyjadrenie takéhoto názoru podľa nej právo. – „Má určitú zodpovednosť, má väčšiu zodpovednosť než my všetci ostatní. Prečo by nepovedal?“ konštatovala. O kandidátoch budú podľa nej určite diskutovať v poslaneckom klube SDKÚ-DS a pre klub pravdepodobne pripraví o kandidátoch nejakú správu.

Voľba šéfa RTVS by sa mohla začať už 11. februára a ako avizoval Jarjabek, Smer-SD sa zúčastní na vypočutí v mediálnom výbore i na voľbe v pléne. Jarjabek chce aj hlasovať. Napriek tomu, že poslanci mediálneho výboru za Smer-SD avizovali, že nebudú počas rokovania Výboru NR SR pre kultúru a médiá o budúcom generálnom riaditeľovi RTVS aktívni, teda nebudú vo výbore diskutovať ani hlasovať. „Pokiaľ sa nestane nejaký lapsus, že minister kultúry dopredu napríklad povie, ktorý kandidát jasne vyhrá, tak vtedy je zbytočné, aby sme tam boli,“ dodal Jarjabek pre médiá a zopakoval, že takéto výroky ministra sú veľmi nešťastné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan Jarjabek
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska