Mestá demolujú osady pre odpady, ľudia nemajú kam ísť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Rómska osada v Jarovniciach Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 7. január (WEBNOVINY) – Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) kritizuje samosprávy, že pod zámienkou zákona o odpadoch búrajú príbytky Rómov bez toho, aby sa starali o ich ďalší osud.

Centrum v dvoch otvorených listoch vyjadruje znepokojenie nad postupmi mestských úradov, ktoré osady definujú ako odpad či ilegálne skládky odpadu. Listy sú adresované košickému magistrátu a mestskému úradu v Prešove. Vyhlásenie a otvorené listy agentúre SITA poskytol Michal Zálešák z ERRC.

Na rozdiel od viacerých európskych krajín sa na Slovensku neuplatňuje inštitút moratória na nútené vysťahovanie počas zimných mesiacov, tvrdí vo vyhlásení Marek Szilvási z centra.

„Vysťahovanie v mrazivých teplotách bez zabezpečenia dostatočného náhradného ubytovania je však v zmysle viacerých medzinárodných ľudskoprávnych zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná, absolútne neprípustné,“ píše Szilvási.

Domov zbúrali vyše stovke Rómov

Rómovia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Centrum upozorňuje na niekoľko prípadov nútených vysťahovaní Rómov z ich obydlí. Vyše 150 ľudí vrátane viac ako 60 detí sa muselo 30. októbra vysťahovať zo svojich domovov v košických Nižných Kapustníkoch. Ich príbytky sa zbúrali, keďže podľa vyjadrení košickej samosprávy išlo o čiernu skládku odpadu.

Rómov rozviezli autobusmi do iných obcí, kde mali mať údajne trvalé bydlisko, píše Szilvási. Ako sa ďalej odvoláva na správy z médií, najmenej 17 ľudí však skončilo v dedine Rakúsy v okrese Kežmarok, kde nielenže nemali trvalý pobyt, ale nemali tam ani žiadnych príbuzných.

Údajne sa uchýlili do opustenej budovy bez vody a bez napojenia na ostatné energie. Starosta Rakús Bystrík Václav následne nariadil, aby budovu opustili a vrátili sa do Košíc. Szilvási píše, že v súčasnosti nie je známe, kam sa títo ľudia nakoniec uchýlili.

Rovnako nejasný je podľa neho osud ostatných osôb vysťahovaných z lokality Nižné Kapustníky. To, že sú nútené vysťahovania Rómov pod zámienkou zákona o odpadoch na vzostupe, potvrdzuje podľa Szilvásiho aj fakt, že viac ako 400 starostov miest a obcí sa prihlásilo k iniciatíve „Zobuďme sa!“.

Boj proti nepneprispôsobivým občanom

Černaj
Foto: Ilustračné foto SITA

Iniciatívu založil primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj. Cieľom je odstrániť nelegálne osady a vysťahovať neprispôsobivých občanov z týchto lokalít. Ako upozorňujú predstavitelia centra, všetko práve pomocou zákona o odpadoch.

ERRC je znepokojené aj informáciou, že magistrát mesta Prešov údajne plánuje vysťahovať približne 200 obyvateľov rómskeho pôvodu z bytových domov v prešovskej lokalite Pod Hrádkom, kde chce demolovať bytové domy.

Prvý by mali podľa zistení centra zbúrať v najbližších mesiacoch. ERRC vyzýva príslušné slovenské samosprávy, aby urgentne poskytli vysťahovaným Rómom asistenciu a aby sa zdržali ďalších krokov, ktoré by neboli v súlade s vnútroštátnymi a medzinárodnými ľudskoprávnymi normami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Černaj