FICO: Radičová je najväčšia klamárka v histórii SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Predsedíčka vlády Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš odchádzajú po štvorhodinovom rokovaní prezídia strany. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša má vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia. „Predsedníčka vlády, minister financií a predseda SDKÚ-DS budú pozorne sledovať a vyhodnocovať ďalší priebeh zabezpečenia sídla Daňového riaditeľstva v Košiciach ako i priebeh a výsledky kontroly NKÚ, o ktorú pani premiérka požiadala predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka,“ povedal po dnešnom rokovaní Prezídia SDKÚ-DS predseda strany Mikuláš Dzurinda. Ako dodal, výsledky kontroly vyhodnotia a zaujmú k nim spoločné stanovisko.

SDKÚ-DS dnes podľa predsedu strany Mikuláša Dzurindu podržala svoju premiérku tým, že rešpektuje jej názory a vyhlásenia. Ako uviedol Dzurinda pred novinármi po štvorhodinovom rokovaní prezídia strany, pozícia Ivety Radičovej sa neoslabila.

Dzurinda vyhlásil, že má záujem na tom, aby kontrola NKÚ netrvala dlho. Predstavitelia strany chcú podľa neho vyhodnocovať aj čiastkové výsledky kontroly úradu. „Máme úprimný záujem, aby sme boli oboznámení s konkrétnymi závermi kontroly,“ uviedol. Zdôraznil, že jeho strana nikdy neprala špinavé peniaze. Zápas s klientelizmom chce dať do preambuly straníckych stanov. Dodal tiež, že SDKÚ-DS nechce kauzu zamiesť pod koberec.

Premiérke na prezídiu podľa Dzurindu nevyčítali, že podľahla mediálnemu tlaku, o ktorom hovoril predpoludním na tlačovej besede minister financií Ivan Mikloš. Dzurinda tiež odmietol porovnávanie s kauzami bývalej vlády. „Zabudli ste na emisie,“ opýtal sa. Zároveň vyhlásil, že jeho stranu kritizuje človek, ktorý poprel svoj vlastný hlas. „Politika nie je posvätné remeslo, ale snažíme sa zo všetkých síl,“ vyhlásil.

Po prezídiu predstúpil pred novinárov len Dzurinda. Zdôvodnil to tým, že prezídium rokovalo na straníckej pôde a Radičová s Miklošom boli hlavnými aktérmi sporu.

Mikloš, Radičová
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

Radičová je najväčšia klamárka v histórii slovenskej politiky, tvrdí Fico

Smer-SD podá po Veľkej noci do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády Ivete Radičovej. Predseda NR SR Richard Sulík je povinný zvolať parlamentnú schôdzu, ak o to požiada najmenej 30 poslancov. Ako vyhlásil dnes na tlačovej besede predseda Smeru-SD Robert Fico, dôvodom na vyslovenie nedôvery je, že Radičová je najväčšia podvodníčka v histórii slovenskej politiky.

Prenájom budovy Daňovému úradu v Košiciach je podľa Fica príkladom učebnicového straníckeho klientelizmu a zlodejstva SDKÚ-DS. „Celý týždeň sme svedkami klamsiev a zametania kauzy pod koberec. Dnes prišlo rozhodnutie, po ktorom Radičová nemá ani minútu právo byť premiérkou,“ uviedol Fico. Upozornil, že Radičová podvádzala pri hlasovaní v NR SR, podviedla Slovensko pri sľuboch, že sa nebudú zvyšovať dane.

„Po dnešnej tajnej dohode musíme konštatovať, že Radičová sa definitívne zaradila do štruktúr SDKÚ, ktoré perú peniaze z privatizácie,“ vyhlásil Fico. Podľa neho celá koalícia je smiešna a slúžkou SDKÚ, ak akceptuje túto dohodu, že NKÚ má prešetriť kauzu prenájmu budovy v Košiciach. „Radičová si nezaslúži, aby sme ju rešpektovali ako predsedníčku vlády,“ dodal. Radičová mala podľa Fica kompetenciu odvolať ministra financií Ivana Mikloša. „Čo má skúmať NKÚ? Že Mikulčík chodí na lyžovačku s Miklošom,“ opýtal sa Fico.

Premiérku Ficove vyjadrenia neprekvapujú. „Je to jeho štýl veľmi agresívnej a arogantnej politiky, nie je to môj spôsob, mal by vážiť slová,“ zareagovala na obvinenia.

Mikulčík je spokojný

Šéf daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík víta rozhodnutie o iniciovaní kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR rovnako ako aj iniciatívu predsedníčky vlády Ivety Radičovej na kontrolu Úradu vlády SR všetkých náležitostí súvisiacich s výberom vhodnej budovy pre daňovú správu v Košiciach. Ako informoval v tlačovom vyhlásení, Daňové riaditeľstvo SR (DR SR) uzavrelo minulý týždeň v piatok dohodu o zrušení zmluvného vzťahu so spoločnosťou VSH development, s.r.o. o nájme nebytových priestorov bez nároku na náhradu škody. Dohoda bude podľa daňového riaditeľstva zverejnená vo večerných hodinách na stránke riaditeľstva.

DR SR v rámci ukončenia zmluvy zaplatí firme VSH development jednorazovú platbu za realizáciu stavebných úprav vo výške 483 tis. eur. Tieto práce si objednalo ešte bývalé vedenie riaditeľstva, na ktorého čele stál nominant strany Smer-SD Igor Šulaj. V tom čase však podľa súčasného vedenia nebolo zabezpečené potrebné finančné krytie v rozpočte na presun daňovej správy v Košiciach do budovy vo vlastníctve spoločnosti VSH development.

„Daňové riaditeľstvo SR práve pre túto zmluvu podalo trestné oznámenie na Igora Šulaja, ktorý bol v rozhodujúcom období generálnym riaditeľom DR SR a jeho spolupracovníka Vladislava Vašiva, ktorý bol v rozhodujúcom období riaditeľom pracoviska DR SR Košice,“ píše sa v stanovisku.

Daňové riaditeľstvo vo vyhlásení taktiež potvrdilo nevyhnutnosť sťahovania úradov zo súčasných priestorov, keďže dve z troch budov sú v havarijnom stave. „Odhadované náklady predpokladanej rekonštrukcie súčasných objektov daňových úradov sú 5 676 000 eur. Výšku výdavkov na rekonštrukciu budov v Košiciach stanovovala komisia zložená z pracovníkov Ministerstva financií SR a Daňového riaditeľstva SR,“ uvádza sa v stanovisku. Presťahovanie košického úradu do jednej budovy sa preto podľa riaditeľstva javí ako najefektívnejšia a prevádzkovo najvýhodnejšia alternatíva.

Premiérka ma môže odvolať, uvedomuje si šéf financií

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) si je vedomý svojej zodpovednosti v kauze prenájmu budovy pre daniarov v Košiciach, trvá však na tom, že kým je ministrom, svoje kompetencie bude vykonávať len on a nebude podliehať žiadnym mediálnym tlakom. „Nemôžem niesť zodpovednosť za rezort, ak do mojich kompetencií bude niekto zasahovať,“ vysvetlil dnes na tlačovej besede, prečo nevyhovie želaniu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a neodvolá šéfa daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka. „Jej kompetencia ja podať návrh na moje odvolanie, je to jedna z možností,“ pripustil. Zároveň dnes povedal, že Radičová porušila minulotýždňovú dohodu, podľa ktorej sa nemala ku kauze vyjadrovať, napriek tomu však Mikulčíka v piatok 15. apríla vyzvala, aby prijal politickú zodpovednosť. „Mrzí ma to, bola medzi nami dohoda, že do pondelka (18. apríla) žiadne vyhlásenia dávať nebudeme,“ povedal dnes minister.

Mikloš novinárom povedal, že zmenu svojho postoja mu Radičová, ktorá pôvodne prenájom budovy pre daňové úrady v Košiciach obhajovala, odôvodnila tým, „že tie tlaky veľmi narastali“. Na ďalšie podrobnosti sa vraj treba pýtať premiérky, on však takýto postup neschvaľuje. „Na základe tlakov by sme takéto veci riešiť nemali, pretože to je začiatok konca,“ myslí si minister. O tom, ako by sa mala teraz Radičová zachovať, minister špekulovať nechce a na jej stoličku údajne zálusk nemá. „Nie, nemám záujem stať sa premiérom,“ povedal.

Mikolš tvrdí, že konflikt medzi ním a premiérkou neexistuje

Konflikt s Radičovou však Mikloš napriek tomu nemá a vzájomné vzťahy charakterizuje ako normálne, pracovné. „Nemám s ňou konflikt, mám iný názor na tú otázku, či bol v prípade prenájmu budovy porušený zákon a či sa konalo proti verejnému záujmu,“ vysvetlil, v čom spočíva odlišný pohľad na kauzu. Nemyslí si však, že by sa Radičovej vzoprel. „Ja som sa vzoprel premiérke? Ja len trvám na tom, aby boli dodržiavané základné pravidlá,“

Priateľstvo s Mikulčíkom Miklošovi vraj v ceste nestojí

Dobrými priateľskými vzťahmi s Mikulčíkom sa síce Mikloš nijako netají, Mikulčík si však svoj post vyslúžil z odborných príčin. „Pán Mikulčík je generálnym riaditeľom preto, že je medzinárodne uznávaným manažérom, že má veľké skúsenosti z riadenia veľkých projektov,“ podčiarkol s tým, že otázka nestojí tak, že kvôli kamarátovi ohrozuje stabilitu vlády. „Otázka stojí tak, či sú reálne fakty, či nemal konať tak, ako konal. Ak budú, tak napriek tomu, že je to môj priateľ, budem konať,“ zaviazal sa a zopakoval, že Mikulčík podpísal s firmou Nitra Invest výhodnú zmluvu, čím šetril verejné zdroje, konal v súlade so zákonom aj s verejným záujmom.

Informáciu nezávislého poslanca NR SR Igora Matoviča, že Mikulčík klamlivo informoval o zrušení predchádzajúcej zmluvy s VSH development, dnes Mikloš dementoval s tým, že šlo len o nedorozumenie. Kým Mikulčík chcel informovať o tom, že na zrušení zmluvy je dohoda, Mikloš a Radičová informáciu pochopili a interpretovali tak, že zmluva je už zrušená, čo v tom čase nebola. „Dnes je to už podpísané,“ informoval.

RADIČOVÁ: Informácie, ktoré sme mali od Mikulčíka neboli pravdivé

„Informácie, ktoré som mala ja i minister financií Ivan Mikloš do stredy k dispozícii od riaditeľa ústredného daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka, neboli pravdivé,“ uviedla pred rokovaním s SDKÚ-DS Radičová. K Miklošovej tlačovej besede sa zatiaľ nevyjadrila.

Mikloš
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Prezídium SDKÚ-DS sa dnes zaoberalo sporom medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom, pretože majú odlišný názor na zodpovednosť generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka v kauze prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach. Radičová žiada, aby odstúpil. Mikloš ho však požiadal, aby zotrval vo funkcii. Obaja vládni činitelia sú podpredsedami najsilnejšej koaličnej strany. O zvolanie rokovania prezídia požiadala šéfa SDKÚ-DS Iveta Radičová. Tá pre spor s Miklošom zrušila aj cestu do Kyjeva na summit o inovatívnom využívaní atómovej energie.

Reakcie jednotlivých politikov na kauzu

Kauza vznikla po tom, keď sa na verejnosť dostali informácie, že priestory krajskému daňovému úradu v Košiciach za zhruba 6,6 milióna eur prenajala firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. Opozícia to označila za stranícky klientelizmus a šéf Smeru-SD Robert Fico za to žiada Miklošovu hlavu. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vyzvala Mikulčíka, aby „prijal politickú zodpovednosť“. Zároveň iniciovala kontrolu Úradu vlády SR na Daňovom riaditeľstve SR a požiadala predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka (SaS), aby predložil návrh na kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu. Sulíkova SaS to sama žiadala. Prenájom sa nepáči ani všetkým koaličným partnerom. V KDH si myslia, že Mikulčík by mal na žiadosť premiérky odísť, Most-Híd sa chce o kauze rozprávať na stretnutí štyroch koaličných strán. Mikulčík podľa svojho piatkového stanoviska kontroly víta, odstúpiť však odmietol.

Nitra Invest zaslala písomné odstúpenie od zmluvy s daňovým riaditeľstvom 15. apríla. Ščurka to odôvodnil tým, aby sa s Radičovej vládou, SDKÚ-DS, ani s ním nespájali pochybnosti. V záujme odstránenia pochybností o transparentnosti vlastníctva zároveň súhlasil s návrhom menšinového spoločníka spoločnosti Nitra Invest – cyperskej firmy TPE Holding I. na spätné odkúpenie ich 20-percentného podielu. Stopercentným majiteľom zostane Ondrej Ščurka.

Radičová, Mikloš
Foto: SITA/Nina Bednáriková

SLOTA: Ak má ešte niekto rovnú chrbticu, budú predčasné voľby

Ak tu má niekto ešte rovnú chrbticu, všetko nasvedčuje tomu, že na Slovensku by mohli byť predčasné parlamentné voľby, myslí si predseda SNS Ján Slota. Reagoval tak na kauzu prenájmu priestorov pre košický daňový úrad. „Nech už niekto niečo povie, nech už povie polícia, nech nastúpi protikorupčná jednotka. Veď Lipšic (minister vnútra Daniel Lipšic – pozn. redakcie) ten stále tu Krista pána sťahuje z kríža ako je kresťansky založený a pravdovravný, tak nech niečo robí, veď to tu má,“ vyhlásil. Ako Slota poukázal, pri kauze prenájmu priestorov nikto neskrýva, že nebolo žiadne výberové konanie a že to bolo zvýhodnené „pre straníckeho bosa“. Líder SNS nerozumie tomu, že sa nič nedeje. „Stále je tu nekonečný príbeh o nástenke, ktorá bola podľa mňa až príliš transparentná oproti tomu, ako to tu oni robia napriamo,“ poukázal na kauzu tzv. nástenkového tendra na ministerstve výstavby spojeného so SNS v minulom volebnom období, pre ktorý padli hlavy dvoch ministrov za SNS.

Podľa prvého podpredsedu SNS Andreja Danka pri prenájme priestorov pre daňový úrad štát nakladá nehospodárne s verejnými financiami. Ako zdôraznil, vôbec nejde o 200 alebo 300 miliónov, ale o omnoho väčšie peniaze. Pripomenul, že do budúcna je naplánovaná centralizácia výberu daní a odvodov a teda v priestoroch budú aj ďalšie úrady, zamestnanci a výpočtová technika. „Je pre mňa scestné či sa háda Smer-SD s SDKÚ-DS o 200 alebo 300 miliónov, neviem si predstaviť, že by takúto zmluvu urobil niekto z SNS,“ poznamenal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIgor ŠulajIvan MiklošIveta RadičováJán SlotaMikuláš DzurindaMiroslav MikulčíkOndrej ŠčurkaRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Daňový úrad Košice