Novým lídrom SDKÚ je Pavol Frešo, Žitňanská mu bude drukovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frešo

ZVOLEN 19. mája (WEBNOVINY) –

Kľúčové momenty histórie strany

júl 1997

Dohodu o vzniku Dúhovej koalície, neskôr nazvanej Slovenská demokratická koalícia podpísali Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Demokratická únia (DÚ), Demokratická strana (DS), Sociálnodemokratická strana Slovenska (SDSS) a Strana zelených na Slovensku (SZS). Vládna koalícia pod vedením Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) reagovala tým, že prijala v roku 1997 reštriktívny zákon, ktorý fakticky znemožňoval kandidovať vo voľbách koalíciám. Ako reakcia na tento krok sa SDK formálne pretransformovala z koalície na politickú stranu a členmi sa stalo 150 kandidátov do volieb. Tí zároveň vystúpili zo svojich materských politických strán.

jeseň 1998

Po parlamentných voľbách 25. a 26. septembra 1998 vznikla vláda zložená zo Slovenskej demokratickej koalície (SDK), Strany demokratickej ľavice (SDĽ), Strany maďarskej koalície (SMK) a Strany občianskeho porozumenia (SOP). HZDS získalo síce najviac, 27 percent hlasov voličov, nepodarilo sa mu však zostaviť vládu. Predsedom vlády sa stal Mikuláš Dzurinda.

január 1999

Od začiatku roka 1999 sa začali objavovať v SDK spory, ktoré súviseli s tzv. dvojitým členstvom. Členovia SDK totiž nemohli byť zároveň členmi svojich pôvodných materských strán. Vtedajší predseda SDK a premiér Mikuláš Dzurinda navrhoval ako riešenie vznik únie politických strán, čo však odmietli DS a KDH.

2000

Predstavitelia SDK blízki Dzurindovi sa dohodli na vytvorení nového politického subjektu – Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ), zaregistrovaná bola vo februári 2000. Po augustovom sneme sa k nej pridala aj Demokratická únia a v novembri 2000 sa konal aj ustanovujúci kongres SDKÚ.

2002

Parlamentné voľby vyhralo so ziskom 19,5 percenta hlasov HZDS, no premiérom SR sa opäť stal Mikuláš Dzurinda, predseda SDKÚ, ktorú podporilo 15,09 percenta voličov. Mikuláš Dzurinda podpísal koaličnú zmluvu s predsedom Strany maďarskej koalície (SMK) Bélom Bugárom, predsedom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavlom Hrušovským a predsedom Aliancie nového občana (ANO) Pavlom Ruskom.

január 2006

Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) sa zlúčila s Demokratickou stranou (DS) – SDKÚ-DS.

2006

SDKÚ-DS sa po parlamentných voľbách nestala súčasťou vládnej koalície. Vo vláde Roberta Fica boli okrem zástupcov Smeru predstavitelia SNS a ĽS-HZDS.

2010

Mikuláš Dzurinda sa vo februári 2010 vzdal kandidatúry na volebného lídra SDKÚ-DS do júnových parlamentných volieb po tom, ako premiér Robert Fico obvinil stranu z korupcie. Volebným lídrom SDKÚ-DS sa stala Iveta Radičová, ktorá vykonávala po voľbách aj funkciu predsedníčky vlády SR. Koalíciu vytvorili strany SDKÚ-DS, strana Sloboda a Solidarita (SaS), KDH a strana Most-Híd.

2011

Vláda Ivety Radičovej padla 11. októbra 2011 pri hlasovaní o zvýšení záruk a rozšírení kompetencií eurovalu, keď nezískala dôveru poslancov NR SR. Vláda predtým schválila návrh premiérky Ivety Radičovej, aby sa spojilo hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. Radičová návrh odôvodnila tým, že dopustiť izoláciu Slovenska je pre premiéra SR neprijateľné. Za euroval a zároveň za dôveru vláde hlasovalo v parlamente 55 zo 124 prítomných poslancov, potrebných bolo najmenej 76 hlasov. Deväť poslancov hlasovalo proti a 60 nehlasovalo. Prezident Ivan Gašparovič sa 14. októbra rozhodol odvolať celý kabinet a NR SR rozhodla, že predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012.

2012

Po volebnom neúspechu SDKÚ-DS ako aj celej slovenskej pravice v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 Dzurinda prevzal plnú politickú zodpovednosť a 12. marca 2012 oznámil, že skončí ako predseda SDKÚ-DS a na straníckom kongrese nebude kandidovať na post predsedu. Zároveň informoval, že bude v kandidatúre na šéfa strany podporovať Luciu Žitňanskú. Dzurinda v NR SR pôsobí ako radový poslanec.

Zdroj: Wikipédia, archív SITA.
Iveta radicova
Foto: SITA/Michal Svítok
Ivan Mikloš
Foto: SITA

Novým predsedom SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo. Ten rovnako ako v prvom kole porazil Luciu Žitňanskú, v druhom kole však získal nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov kongresu. Freša podporilo 242 delegátov, jeho súperku 154. Neplatných bolo osem hlasov.

Rozhodnutie vyše polovice delegátov pri voľbe predsedu je podľa nového šéfa strany Pavla Freša silné. Pred voľbou sa viedla korektná a zrozumiteľná kampaň. Výsledok volieb pre neho znamená obrovský záväzok. „Voľbou bola schválená aj generálna línia, preto je jasné smerovanie strany,“ konštatoval.

Frešo bude mať štyroch podpredsedov

Frešo dal ponuku, aby jeho prvou podpredsedníčkou bola Lucia Žitňanská. „Je to spravodlivé. Chcem vyslať signál o jednote strany. Budem šéfom, ktorý sa vždy bude snažiť o dohodu,“ vyhlásil. Podľa neho programy kandidátov na predsedu boli veľmi podobné, preto ich spájajú. Porazená Žitňanská ponuku odmietla.

Frešo bude mať štyroch podpredsedov. Na jeho návrh delegáti na kongrese zvolili Ivana Štefanca, Jozefa Mikuša, Viliama Novotného a v druhom kole aj Martina Fedora, kde jeho súperkou bola Zita Pleštinská.

Po kongrese nový líder povedal, že SDKÚ pôjde cestou modernej ľudovej strany. „Ideme cestou, ktorú si SDKÚ-DS zaslúži – návrat do prvej ligy,“ vyhlásil s tým, že stranu čaká obrovská robota.

Podľa Freša zodpovednosť za prinavrátenie dôvery v SDKÚ-DS leží na novom vedení. „Nemôžeme obnoviť dôveru bez toho, aby sme mali dôveru sami medzi sebou,“ zdôraznil Frešo.

Generálnym sekretárom sa stal exposlanec NR SR Štefan Kužma.

Teraz už bývalý predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa k voľbám vyjadriť nechcel. „Dnes budú iní hovoriť. Niekedy inokedy. Dnes hovorí nový predseda strany,“ uviedol Dzurinda. Podľa Freša bude ťažké nadviazať na to, čo dosiahol Mikuláš Dzurinda. Súťaž sa podľa Freša skončila. Tvrdí, že je predsedom každého člena strany a majú to delegáti tlmočiť aj doma. „Chcem, aby bola SDKÚ-DS jednotná,“ vyhlásil.

Lucia Žitňanská nie je sklamaná

Neúspešná kandidátka na post predsedu Žitňanská rešpektuje rozhodnutie delegátov kongresu. Cení si každý hlas, ktorý dostala. „Dôležité je, aby sme sa dnešným dňom prestali zaoberať sami sebou a začali riešiť problémy ľudí na Slovensku,“ povedala.

Žitňanská odmieta, že by bola sklamaná z výsledkov. „Išla som do toho otvorene, sklamaná nie som. Bol to nerozhodný súboj. Bola som vyrovnaná s výsledkom,“ povedala. Zároveň priznala, že s Frešom majú rôzne predstavy. „Idem si ako poslankyňa robiť svoju robotu. Ideme drukovať Frešovi, aby strana mala potenciál oslovovať voličov. To je rozhodujúce,“ dodala.

Prejavy na kongrese:

* Nech Pán Boh pomáha SDKÚ, rozlúčil sa Mikuláš Dzurinda

Súčasný predseda Mikuláš Dzurinda zaželal svojej strane, aby zostala stranou, ktorá má čo povedať k veľkým témam, ktorá dokáže robiť zásadné zmeny a dosiahnuť veľké veci. „Nech nám na tejto ceste Pán Boh pomáha,“ rozlúčil sa v prejave Dzurinda so spolustraníkmi.

* Lucia Žitňanská vie, že niektorí delegáti o nej pochybujú

Podpredsedníčka Lucia Žitňanská chce viesť stranu tak, aby sa stala prvou voľbou pre neľavicového voliča. Kandidatúru ohlásila pred voľbami preto, aby sa vrátila dôvera v stranu, povedala v sobotu kongresu. SDKÚ-DS je pre Žitňanskú jediná strana, ktorá má potenciál, aby existovala alternatíva Smeru. Politička povedala, že niektorí delegáti o nej pochybujú.

* Pavol Frešo chce SDKÚ poslať do prvej ligy, začať chce zospodu

Bratislavský župan a kandidát na predsedu SDKÚ Frešo urobí všetko pre to, aby sa strana vrátila do prvej ligy. Podľa neho je dôležité je, aby strana zostala aj po voľbe predsedu jednotná. Poďakoval sa Lucii Žitňanskej, vďaka ktorej sa podarilo strane prekročiť päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu. Frešo ponúka cestu plnú práce.

* SDKÚ vďačí za neúspech Dzurindovi, tvrdí kandidát Novotný

Poslanec NR SR Viliam Novotný tvrdí, že strana potrebuje nový začiatok. Straníci musia uskutočniť zásadnú zmenu lídrov, zmenu spôsobu politiky a zmenu organizácie strany. Novotný vidí príčinu neúspechu v Mikulášovi Dzurindovi. Novotný kritizoval aj personálne nominácie a najmä priateľa Ivana Mikloša Miroslava Mikulčíka, ktorý strane za rok a pol dvakrát zlomil väz.

* Analytik Ján Baránek si za názor, že Žitňanská nedokázala po voľbách naštartovať stranu, si v sobotu vypočul kritiku z úst generálneho sekretára SDKÚ-DS Štefana Hudeca. SDKÚ má aj po voľbách preferencie pod hranicou zvoliteľnosti.

Podľa analytika Jána Baránka stojí stana na rázcestí. Voľba nového predsedu bude dôležitá z pohľadu toho, či sa bude strana úplne marginalizovať a bude nasledovať osud ĽS-HZDS, alebo či sa nájde niekto, kto zdvihne pomyselnú zástavu a zavelí do útoku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičIveta RadičováJán BaránekLucia ŽitňanskáMikuláš DzurindaPavol FrešoRobert FicoŠtefan KužmaViliam Novotný
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana