Mikuláš Dzurinda bude radiť srbskej vicepremiérke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikulas dzurinda
MIkuláš Dzurinda je už aj poradcom. Bude radiť srbskej vicepremiérke. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 18. októbra (WEBNOVINY) – Exminister zahraničných vecí a dnes poslanec NR SR Mikuláš Dzurinda sa stal poradcom podpredsedníčky srbskej vlády pre európsku integráciu Suzany Grubješić. Ako povedal Dzurinda pre agentúru SITA, Srbsko je obrovskou výzvou pre srbských lídrov, ale aj pre neho.

Najmä veľké výzvy by nás mali motivovať. Mám bázeň, ale sa aj teším na spoluprácu s vicepremiérkou. Veľmi sa na to teším. Mojou úlohou bude radami a skúsenosťami pomáhať,“ povedal. Ide o čestnú funkciu, za ktorú nebude brať plat a bude ju vykonávať popri poslaneckom mandáte v NR SR

Dzurinda prijal túto ponuku z viacerých dôvodov. „Vždy mi na krajinách bývalej Juhoslávie záležalo. Veľmi som sa angažoval v prípade Chorvátska. Krajiny bývalej Juhoslávie sú pre Európu nesmierne dôležité. Európa nebude ucelená a stabilná bez toho, ak by jej súčasťou nebolo aj Srbsko,“ povedal Dzurinda, ktorý sa domnieva, že úspešné napredovanie Srbska na jeho ceste do EÚ je v záujme Slovenska.

Slovensko považovali za čiernu dieru

Mikuláš Dzurinda
Foto: SITA/Marián Peiger Foto: archívne, SITA/Marián Peiger.

Slovensko podľa Dzurindu tiež prešlo ťažkou cestou, keď mu nikto neveril, považovali nás za čiernu dieru Európy. „Nielen sme všetkých v strednej Európe dobehli, ale mnohých aj predbehli vstupom do eurozóny, na tejto ceste som získal mnohé skúsenosti, ktoré práve Srbsku odovzdám veľmi rád,“ konštatoval.

Dzurinda nepovažuje za reálne, aby zodpovední európski politici očakávali od Srbska, že uzná nezávislosť Kosova. „To považujem za neprijateľné. Môžeme však žiadať, aby Srbsko vykročilo na cestu reforiem, aby modernizovali ekonomiku, aby pribúdali investície, pracovné miesta, aby robili sociálne reformy, reformu justície. To je kľúč,“ uviedol. Vzťahy medzi Srbskom a Prištinou treba podľa neho zlepšovať.

Dzurinda začal s pomocou na summite európskych ľudovcov

Ten, kto sa pozerá na Kosovo, môže sa naň pozerať ako na nezávislý štát alebo provinciu Srbska, ale pri oboch pohľadoch je dôležité, že dobré vzťahy, ich normalizácia, je v záujme Srbska, aj obyvateľov Kosova. Aj o tom treba hovoriť s lídrami v Srbsku, aj v Prištine, aby si to začali nielen uvedomovať, ale aby k tomu aj pristúpili,“ zdôraznil Dzurinda.

Dzurinda pomáha Srbsku už vo štvrtok na summite Európskej ľudovej strany (EPP) v Bukurešti s nadväzovaním kontaktov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie EPP Európska ľudová strana