Minister Glváč dokončil Bielu knihu, má víziu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Glvač
Minister obrany Martin Glváč. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 16. decembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany tento týždeň dokončilo prípravu tzv. Bielej knihy. Je to základný dokument, ktorý hovorí o momentálnom stave ozbrojených síl a ich smerovaní.

Chceme, aby aj vízia, ktorá je nastavená v tejto Bielej knihe, bola reálna,“ vyhlásil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Bielu knihu predstavia spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Petrom Vojtekom začiatkom roka 2013.

Príprava Bielej knihy o obrane sa začala už za bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), ale po páde Radičovej vlády zostala len v podobe návrhu. Dokument mal pôvodne určiť, aké spôsobilosti si rezort obrany dokáže zabezpečiť sám, ktorých sa bude musieť zbaviť a ktoré zabezpečí v budúcnosti spolu s partnermi z NATO. V minulosti bol rezort pripravený aj na radikálne riešenia. Biela kniha mala nadväzovať na strategické hodnotenie obrany, ktorým prešla v roku 2010 a 2011.

Ako ďalej s armádou?

Nitriansky prápor získal certifikát pre prácu v NA
Foto: SITA/Ján Viazanička

Výsledkom hodnotenia boli tri rôzne modely ako ďalej s armádou. Podľa prvého z nich by sa mali najprv zvýšiť výdavky na obranu na úroveň 1,5 percenta HDP a potom stabilizovať – z vojenských spôsobilostí by sa zrušilo len tankové vojsko.

V materiáli sa spomínal aj druhý model, ktorý počítal so stabilizáciou peňazí na obranu na úrovni 1,1 percenta HDP a mal dve alternatívy – buď si Slovensko zachová úroveň vzdušných síl a zabezpečí ochranu a obranu vzdušného priestoru vlastnými silami na úkor schopnosti pozemných síl vytvoriť, nasadiť a udržať jednu mechanizovanú brigádu pre kolektívnu obranu, alebo naopak.

Poslednou možnosťou bolo zachovanie vtedajšieho stavu armády pri klesajúcom objeme financií, čo by však podľa autorov už v krátkodobom horizonte viedlo k postupnému nezvratnému stavu až kolapsu zabezpečenia obrany štátu vrátane schopnosti prispievať ku kolektívnej obrane.

Aj napriek finančným suchotám sa nič nerušilo

Armáda

Bezpečnostná rada SR sa napokon v júli 2011 dohodla na kombinácii prvých dvoch modelov, pričom by sa vojenské spôsobilosti okrem tankového vojska nerušili. Ministerstvo potom začalo pripravovať Bielu knihu.

Glváč po svojom nástupe do funkcie v apríli avizoval, že Biela kniha sa upraví. Nové vedenie rezortu obrany k nej malo politické výhrady a po konzultácii s generálnym štábom armády aj praktické výhrady. Výhrady sa týkali nesúladu Bielej knihy s niektorými právnymi predpismi. Minister koncom októbra avizoval, že napriek finančným suchotám v jeho rezorte nemá v pláne rušiť žiadne časti armády.

Našou povinnosťou je za každú cenu zachovať tie spôsobilosti a činnosti, ktoré máme dnes,“ vyhlásil Glváč 30. októbra. Následné znovuvybudovanie alebo obnovovanie činností, ak by bola priaznivejšia ekonomická situácia, by podľa neho stálo dvakrát toľko, ak nie viac. V budúcom roku budú obranné výdavky podľa schváleného rozpočtu na úrovni 1,01 percenta HDP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč