Štát chce zakázať chov nebezpečných psov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pitbul
Foto: dogpostdaily.com

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo pôdohospodárstva navrhuje zakázať držanie a rozmnožovanie dvoch plemien psov na území Slovenskej republiky.

Nežiaducimi psami by sa podľa novely zákona o niektorých podmienkach držania psov, ktorá sa nachádza v pripomienkovom konaní, mali stať bandog a pitbulteriér. Ministerstvo tiež plánuje sprísniť chov pre ďalších trinásť plemien.

„Návrh zákona predkladateľ vypracoval z dôvodu akútnej potreby riešenia nárastu nebezpečných útokov psov niektorých plemien, ktoré mali za následok vážne ublíženie na zdraví alebo smrť človeka,“ píše sa v dôvodovej správe návrhu.

Rezort pôdohospodárstva chce úplne zakázať držanie plemien psov a ich krížencov, ktoré sú šľachtené na zápas, prenasledovanie či stráženie. Zároveň sa má sprísniť chov trinásť plemien psov, ktoré môžu pri útoku na človeka alebo zviera vážnym spôsobom ohroziť jeho zdravie či život.

Zvýšenie pokút za priestupky

Sprísnený chov by sa mal týkať stredoázijského, juhoruského a kaukazského ovčiaka, amerického staffordshirského teriéra, šarplaninaca, tornjaka, kangala, brazílskej fily, ale aj plemien tosa, americký buldog, boerboel, moskovský strážny pes a saarloský vlčiak.

Držiteľ psa, o ktorom zákon hovorí ako o nežiaducom, nebezpečnom alebo so sprísneným držaním, musí podľa návrhu úspešne absolvovať kynologický výcvik. Zákon tiež ustanovuje obsah databázy absolventov kynologického výcviku a schválených priestorov tak, aby bola zabezpečená možnosť každého, najmä obce a držiteľov psov s rizikovými vlastnosťami, určiť osoby, ktoré sú odborne spôsobilé, a priestory, v ktorých sa držia psy s rizikovými vlastnosťami.

Navrhovaná legislatíva počíta tiež so zvýšením pokút za priestupky. Podľa dôvodovej správy majú byť pokuty vyššie z dôvodu potreby účinného vynucovania dodržiavania povinností a podmienok uložených zákonom. Obce podľa zákona tiež budú povinné nebezpečných psov, ktoré sú krížencami a nemajú doklad o pôvode, držiteľovi odobrať a na jeho náklady ho dať utratiť.

Kastrácia šteniat

Pes
Foto: mirror.co.uk

„Ak nebude možné zistiť totožnosť držiteľa tohto nebezpečného psa, utratenie sa vykoná na náklady obce,“ píše sa v dôvodovej správe.

V prípade schválenia zákona sa obce budú musieť pripraviť na povinnosť kontrolovať v spolupráci s poverenou odbornou organizáciou psov s rizikovými vlastnosťami zdržiavajúcich sa v obci, aby mohli byť evidované. Držiteľ takého psa musí pri kontrole spolupracovať s obcou. Obce tiež upravia postup pri výkone tejto kontroly vo všeobecne záväznom nariadení.

Majitelia nežiaducich psov ich po nadobudnutí účinnosti zákona budú môcť dochovať. Šteňatá nežiaducich psov narodené po tom, ako zákon vstúpi do platnosti, musia byť do troch mesiacov od narodenia vykastrované. Narodenie šteniat zákon nepovažuje za porušenie zákazu rozmnožovania nežiaducich psov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať