Ministerstvo obrany chce cez komisiu zachrániť VOP Nováky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novaky vop
armáda Foto: SITA/Richard Nemec
Ministerstvo obrany _ MOKYS

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany hľadá možnosti pre záchranu Vojenského opravárenského podniku v Novákoch.

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) preto zriadil špeciálnu odbornú komisiu, ktorá má do 31. mája predložiť návrhy na riešenie situácie v tejto štátnej akciovej spoločnosti.

„Podnik sme momentálne stabilizovali na ďalšie dva mesiace. Dlhodobo však v tomto procese pokračovať nemôžeme. Pre záchranu podniku je strategický investor nevyhnutný,“ uviedol šéf rezortu obrany. Zároveň však zdôraznil, že rezort obrany urobí maximum preto, aby sa podnik dokázal udržať a ľudia neprišli o prácu.

Kľúčovým zadávateľom zákaziek pre túto spoločnosť je Ministerstvo obrany SR. Vzhľadom na každoročne klesajúci rozpočet MO SR klesá aj objem finančných prostriedkov vyčlenených na likvidáciu munície. O budúcnosť podniku sa zaujíma aj poslanec Vladimír Jánoš (Smer-SD), podľa ktorého majú byť východiská riešenia situácie v podniku v prospech občanov regiónu Horná Nitra.

„Teda zvažovať všetky ekonomické, politické, sociálne a regionálne dopady rozhodnutia Ministerstva obrany SR o ďalšej existencii Vojenského opravárenského podniku Nováky“.

Jánoš bude vopred informovaný o všetkých krokoch Ministerstva obrany SR v záujme udržania doterajšieho stavu zamestnanosti s cieľom predísť možnému prepúšťaniu zamestnancov Vojenského opravárenského podniku. „Poslanec NR SR vyvinie maximálne úsilie, aby bola zachovaná existencia štátneho podniku bez zvyšovania nezamestnanosti na Hornej Nitre,“ informoval Jánošov asistent Martin Lukačovič.

Vojenský opravárenský podnik Nováky, a.s. je zameraný na likvidáciu a opravy munície, vyrába ručné granáty a cvičnú muníciu. Hľadá však aj ďalšie výrobné možnosti. Robí napríklad povrchovú úpravu kovov, vyrába polyuretánové diely pre automobilový priemysel, jednoúčelové stroje a zariadenia. Táto činnosť však na zachovanie pracovných príležitostí v plnom rozsahu nepostačuje. Hlavným dôvodom nepriaznivej situácie v spoločnosti Vojenský opravárenský podnik Nováky, a.s. je mimoriadna udalosť z 2. marca 2007.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin GlváčVladimír Jánoš
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky