Ministerstvo vnútra ide bojovať proti násiliu na štadiónoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Futbal
Fanúšikovia AS Trenčín počas 17. kola futbalovej Corgoň ligy medzi AS Trenčín a FC Spartak Trnava. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Potlačiť divácke násilie na športových zápasoch chce ministerstvo vnútra, ktoré pripravilo Koncepciu boja proti diváckemu násiliu na roky 2013 až 2016.

V najbližšom čase sa koncepcia dostane do pripomienkového konania, v rámci ktorého sa s ňou bude môcť oboznámiť aj verejnosť.

„Súčasťou koncepcie je aj novelizácia zákona o organizácii športových podujatí a takisto ďalších predpisov týkajúcich sa tejto oblasti, ako sú trestné kódexy a ďalšie,“ uviedla pre agentúru SITA Natália Hattalová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Problematike diváckeho násilia sa venuje aj rezort školstva v návrhu koncepcie o rozvoji športu. „Agresívne správanie športových chuligánov, ku ktorému dochádza na športoviskách, má za posledné roky stúpajúcu tendenciu,“ konštatuje rezort v materiáli.

Pripomína, že s diváckym násilím pri športových podujatiach sú spojené konkrétne formy protiprávneho chovania, ako napríklad rasistické prejavy, poškodzovanie majetku alebo správanie ohrozujúce ostatné osoby na športoviskách alebo mimo nich, vrátane hlavných hráčov alebo rozhodcov.

Ministerstvo školstva pripomína, že na európskej úrovni prijali členské štáty Rady Európy Dohovor o násilí a neviazanosti divákov počas športových podujatí, a najmä na futbalových zápasoch, ktorého signatárom je aj SR.

Prípady agresívneho vyčíňania športových fanúšikov neustále pribúdajú.

V októbri sa dokonca fanúšikovia trnavského Spartaku pustili aj do vlastných hráčov a realizačného tímu. Napadli ich slovne aj fyzicky a poškodili im autá. Políciu vždy postavia do pohotovosti futbalové zápasy medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava, ktoré často sprevádzajú potýčky fanúšikov jednotlivých tímov. Hrozbám fanúšikov niekedy neuniknú okrem hráčov ani rozhodcovia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR