Ministri, ktorí zasadnú do kresiel vo Ficovej vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vymenoval v stredu novú vládu. Na ministerských stoličkách budú v tomto volebnom období sedieť títo ministri.

Obrazom: Ministri druhej Ficovej vlády

Ministri vlády Roberta Fica
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA

Ministri vlády Roberta Fica
Minister kultúry Marek Maďarič. Foto: SITA
Ministri vlády Roberta Fica
Minister dopravy Ján Počiatek. Foto: SITA
Ministri vlády Roberta Fica
Minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto: SITA/Diana Černáková
Ministri vlády Roberta Fica
Minister životného prostredia Peter Žiga. Foto: SITA

Ministerstvo spravodlivosti

Spravodlivosť, justícia
Foto: en.wikipedia.org
Tomáš Borec
Foto: SITA/Marián Peiger

JUDr. Tomáš Borec sa narodil 17. januára 1967 v Bratislave.

Po vyštudovaní Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) si doplnil vzdelanie na školách v Bruseli a v Londýne.

Prax koncipienta i advokáta vykonával v advokátskych kanceláriách v Bratislave, bol tiež vedúcim právneho oddelenie v Citibank Slovakia a v roku 2000 založil vlastnú advokátsku kanceláriu, od roku 2009 Advokátsku kanceláriu Borec & Bohunský.

V rokoch 2004-2010 bol členom disciplinárnej komisie Slovenskej advokátskej komory (SAK), v roku 2010 bol v SAK predsedom pracovnej skupiny pre veci advokátske, predsedom skúšobného senátu, predsedom skúšobnej komisie a v júni 2010 ho zvolili za predsedu SAK.

Tomáš Borec pôsobí okrem Slovenska aj ako medzinárodný rozhodca v zahraničí. Okrem advokácie pôsobí aj ako rozhodca Rozhodcovského súdu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (od 2001) a rozhodca Centra alternatívneho riešenia sporov (ADR) týkajúcich sa názvov domén.eu Rozhodcovského súdu pri Hospodárskej komore Českej republiky a Agrárnej komore Českej republiky (od 2005). Tomáš Borec je ženatý, má 3 deti.

Ministerstvo školstva

Dušan Čaplovič
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Doc. PhDr. Dušan Čaplovič, DrSc. sa narodil 18. septembra 1946 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1969 na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a v rokoch 1980 až 2002 pôsobil v Slovenskej akadémii vied (SAV) ako vedecký tajomník, zástupca riaditeľa a vedecký pracovník Archeologického ústavu SAV v Nitre.

V rokoch 1992 až 2001 bol členom predsedníctva a 1995 až 2001 podpredseda SAV v Bratislave.

V rokoch 1992-95 bol členom Rady vlády SR pre vedu a techniku a v rokoch 1995-98 bol členom kolégia ministra kultúry SR. Absolvoval študijnú stáž v USA a vo Fínsku.

Od parlamentných volieb v roku 2002 pôsobil Dušan Čaplovič ako poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Smer.

Vo vláde Roberta Fica, v rokoch 2006 až 2010 zastával funkciu podpredsedu vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny a v období od od 28. augusta 2009 do 28. októbra 2009 bol dočasne poverený riadením ministerstva životného prostredia. V roku 2010 sa Dušan Čaplovič stal poslancom NR SR a zastával funkciu predsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD.

Ministerstvo obrany

Martin glvac
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

JUDr. Martin Glváč sa narodil 20. novembra 1967 v Bratislave.

Po vyštudovaní Právnickej fakulty Univerzity Komenského pracoval ako právnik a manažér rôznych spoločností a od roku 2001 pôsobil ako advokát. Bol riaditeľom úradu Bratislavského samosprávneho kraja a je predsedom bratislavskej krajskej organizácie strany Smer-SD.

V roku 2006 bol Martin Glváč zvolený za stranu Smer-SD za poslanca Národnej rady (NR) SR a stal sa štátnym tajomníkom na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja SR. V tejto funkcii bol do júla 2010, kedy ho opäť zvolili za poslanca NR SR. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 sa znovu stal poslancom parlamentu za stranu Smer-SD.

Ministerstvo pôdohospodárstva

Lubomir jahnatek
Foto: SITA/Martin Havran Foto: SITA/Martin Havran

Prof. Ing. Ľubomír Jahnátek, CSc., sa narodil 16. septembra 1954 v Nitre. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1973 na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave a v rokoch 1978-92 pracoval vo Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických látok v Nitre.

Od roku 1992 do mája 2005 pôsobil ako generálny riaditeľ a výrobno-technický námestník v Plastike Nitra a v rokoch 2001-2003 ako riaditeľ pre stratégiu spoločnosti Duslo Šaľa.

Ľubomír Jahnátek sa venuje aj pedagogickej činnosti, je profesorom na Materiálovotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave, na detašovanom pracovisku v Nitre.

V rokoch 2006-2010 bol Ľubomír Jahnátek ministrom hospodárstva vo vláde Roberta Fica, po voľbách 2010 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD a v predčasných parlamentných voľbách 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Ľubomír Jahnátek je ženatý, má dve deti.

Ministerstvo vnútra

Fico, Kaliňák
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

JUDr. Robert Kaliňák sa narodil 11. mája 1971 v Bratislave. Po vyštudovaní Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa od roku 1995 do roku 2002 venoval advokátskej praxi. Robert Kaliňák sa ako člen strany Smer stal po parlamentných voľbách v roku 2002 poslancom Národnej rady (NR) SR, kde pôsobil ako predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu.

V roku 2003 sa stal podpredsedom strany SMER. V roku 2005 bol zvolený za poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Po parlamentných voľbách v roku 2006, kedy vznikla vláda Roberta Fica, zastával Robert Kaliňák funkciu ministra vnútra.

Po parlamentných voľbách 2010 bol zvolený za poslanca NR SR, kde pôsobil ako predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Robert Kaliňák je ženatý, má jedno dieťa.

Ministerstvo financií

Peter Kažimír
Foto: TV Markíza
Peniaze
Foto: SITA/AP shutterstock.com|www.tumblr.com|www.shutterstock.com

Ing. Peter Kažimír sa narodil 28. júna 1968.

Po absolvovaní Obchodnej fakulty Vysokej školy ekonomickej sa stal asistentom daňového poradcu v komerčnoprávnej kancelárii Schubert & partners a od roku 1995 pôsobil vo vedení viacerých spoločností.

Bol členom Predstavenstva a riaditeľom spoločnosti VIVANT, od roku 1997 predsedom Dozornej rady a spolumajiteľom spoločnosti Sceptrum Brno, od roku 1999 členom Predstavenstva a riaditeľom spoločnosti PARTA – GAS, od roku 2000 štatutárnym zástupcom spoločnosti MATTI a od roku 2001 členom správnej rady DDP Credit Suisse Life & Pensions.

Po parlamentných voľbách v roku 2006, kedy bol zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD, sa Peter Kažimír stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií (MF) SR.

Po voľbách 2010 sa stal poslancom NR SR za stranu Smer-SD. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Peter Kažimír má jedno dieťa.

Ministerstvo zahraničných vecí

JUDr. Miroslav Lajčák sa narodil 20. marca 1963 v Poprade. Vyštudoval Moskovský Štátny inštitút medzinárodných vzťahov a Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Tiež je absolventom Európskeho Centra pre bezpečnostné štúdie G. Marshalla v Garmisch-Partenkirchene v Nemecku.
Miroslav lajčák
Foto: SITA/Nina Bednáriková
Vlajka

V roku 1988 nastúpil Miroslav Lajčák na Federálne Ministerstvo zahraničných vecí v Prahe a kariéru diplomata začal v roku 1991 na Veľvyslanectve ČSFR v Moskve, od 1. januára 1993 Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Moskve.

V roku 1993 bol riaditeľom kancelárie ministra zahraničných vecí SR a v roku 1994 riaditeľom kancelárie predsedu vlády SR. Jeho diplomatická kariéra pokračovala v Japonsku, kde bol v rokoch 1994-98 mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR.

V rokoch 1998-2001 bol opäť riaditeľom kancelárie ministra zahraničných vecí SR a v rokoch 1999-2001 súčasne osobitným asistentom ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana pri výkone funkcie zvláštneho splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Balkán.

Miroslav Lajčák sa stal v roku 2011 mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Belehrade (pre Juhosláviu, neskôr Srbsko a Čiernu Horu, Macedónsko a Albánsko).

V rokoch 2005-07 bol generálnym riaditeľom pre politické záležitosti MZV SR a v roku 2006 prijal úlohu osobného zástupcu vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Javiera Solanu v Čiernej Hore, ktorá sa rozhodla osamostatniť od Srbska.

V roku 2007 Miroslav Lajčák prevzal úrad vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine.

Po tom, ako v januári 2009 minister zahraničných vecí Ján Kubiš odišiel do Ženevy za výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN, sa stal Miroslav Lajčák šéfom rezortu vo vláde Roberta Fica. V tejto funkcii pôsobil do júna 2010. V súčasnosti je výkonným riaditeľom diplomatických zborov pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán. Miroslav Lajčák je ženatý, má dve deti.

Ministerstvo hospodárstva

Ing. Tomáš Malatinský sa narodil 14. marca 1959 v Bratislave. Po vyštudovaní odboru geodézia a kartografia na Stavebnej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave pracoval v Stavoprojekte Bratislava a v Elektrovode Bratislava.
Tomáš Malatinský
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

O roku 1998 do 1999 bol vedúcim organizačnej zložky v ELCON Praha a v rokoch 1999 až 2000 pracoval vo VÚJE Trnava.

Od roku 2000 bol predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Elektrovod Holding Bratislava. V tom istom roku sa stal Tomáš Malatinský druhým viceprezidentom Zväzu zamestnávateľov energetiky (ZZES), kde je od apríla 2003 prezidentom.

Od roku 2008 je prezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ).

Ministerstvo kultúry

Marek Maďarič
Foto: SITA/Michal Burza
Masky
Foto: flickr.com

Mgr. Marek Maďarič sa narodil sa 23. marca 1966 v Bratislave. V roku roku 1989 ukončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Niekoľko rokov pôsobil ako dramaturg a šéfredaktor v Slovenskej televízií (STV) a v rokoch 2002-04 zastával funkciu podpredsedu Rady STV.

V rokoch 2000-02 a 2004-06 bol vedúcim mediálneho a tlačového oddelenia strany Smer-SD a od roku 2006 je podpredsedom strany.

Od parlamentných volieb v roku 2002 bol Marek Maďarič asistentom poslanca Národnej rady (NR) SR a po parlamentných voľbách do NR SR v roku 2006 sa stal vo vláde Roberta Fica ministrom kultúry.

Túto funkciu vykonával do júla 2010, kedy sa stal poslancom NR SR.

Venuje sa podnikateľským aktivitám v oblasti mediálneho poradenstva a je tiež autorom viacerých realizovaných televíznych scenárov a rozhlasových hier. Marek Maďarič je ženatý.

Ministerstvo dopravy

Ing. Ján Počiatek sa narodil 19. septembra 1970 v Bratislave. V roku 1994 ukončil vysokoškolské štúdium na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, v roku 1995 na Ekonomickej univerzite v Bratislave a v rokoch 1999 – 2002 absolvoval niekoľko odborných zahraničných vzdelávacích programov.
Ján Počiatek
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Ján Počiatek sa od roku 1995 venoval podnikateľským aktivitám. Od roku 1997 pôsobil v spoločnosti Telenor Slovakia, kde bol od roku 2001 výkonným riaditeľom.

Po parlamentných voľbách 2006, kedy kandidoval do Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD, sa stal Ján Počiatek vo vláde Roberta Fica ministrom financií.

Túto funkciu vykonával do volieb v roku 2010, kedy bol zvolený za poslanca NR SR za Smer-SD.

V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Ján Počiatek je ženaty, má jedno dieťa.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

Jan richter
Foto: SITA/Michal Svítok

JUDr. Ján Richter sa narodil 5. októbra 1956 v Zlatých Moravciach. Po vyštudovaní Strojníckeho inštitútu a Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici si rozšíril vzdelanie na rôznych školeniach v zahraničí.

Zamestnaný bol v podniku Calex Zlaté Moravce a v Združených službách v Mojmírovciach, bol tiež manažérom Združenia podnikateľov.

Krajský predseda Strany demokratickej ľavice (SDĽ), neskôr jej ústredný tajomník, od roku 2005 pôsobil ako politický tajomník strany Smer-SD a od roku 2006 je jej generálnym manažérom.

V roku 2006 sa stal Ján Richter poslancom Národnej rady (NR) SR, rovnako ako v roku 2010. V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Ján Richter je ženatý, má dve deti.

Ministerstvo zdravotníctva

Zuzana Zvolenská
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

JUDr. Zuzana Zvolenská, rod. Pacúchová (1972) vyštudovala Právnickú fakultu UK v Bratislave.

Od roku 2002 pracovala v Spoločnej zdravotnej poisťovni, bola generálnou riaditeľkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne, členkou predstavenstva poisťovne Dôvera a naposledy poradkyňou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zuzana Zvolenská bola tieňovou ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny strany Smer-SD. Je vydatá, má jedno dieťa.

Ministerstvo životného prostredia

Ing. Peter Žiga sa narodil 27. júla 1972 v Košiciach. Študoval v Košiciach na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity Bratislava a po jej ukončení bol zástupcom a konateľom rôznych spoločností na Slovensku i v zahraničí.
Peter Žiga
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Pôsobil aj vo Všeobecnej a úverovej banke (VÚB) a v Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Člen strany Smer-SD, predseda jej krajskej organizácie v Košiciach, bol v roku 2006 zvolený za poslanca Národnej rady (NR) SR a stal sa štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR.

V roku 2010 bol opäť zvolený za poslanca NR SR, kde pôsobil ako predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD. Peter Žiga je ženatý, má dve deti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičIvan GašparovičJán KubišJán PočiatekJán RichterĽubomír JahnátekMarek MaďaričMartin GlváčMiroslav LajčákPeter KažimírPeter ŽigaRobert KaliňákTomáš BorecTomáš MalatinskýZuzana Zvolenská