Most chce v školách s maďarčinou slovenčinu ako cudzí jazyk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) – Poslanec za stranu Most-Híd Árpád Érsek žiada ministra školstva Dušana Čaploviča, aby sa slovenčina na školách s vyučovacím jazykom maďarským vyučovala ako cudzí jazyk.

Šéfovi rezortu školstva poslal list. Podľa poslanca sa totiž dnes v školách s vyučovacím jazykom maďarským učia deti prakticky tri cudzie jazyky, aj keď povinné sú pre školy dva. „Žiaci majú okrem dvoch cudzích jazykov aj slovenčinu. Keby sa slovenčina učila ako cudzí jazyk, žiakom by sme to uľahčili,“ hovorí Érsek. Podľa neho by sa deti takto naučili lepšie komunikovať po slovensky.

Deti si nevedia vypýtať lístok na autobus

Poslanec za Most-Híd si to predstavuje tak, že slovenčina by bola ako cudzí jazyk povinná, k nej by sa potom pridal ďalší cudzí jazyk. „V prípade škôl s vyučovacím jazykom maďarským by mal minister vydať opatrenie, ktoré by síce umožnilo aj tretí cudzí jazyk, ale to by bolo už na zvážení riaditeľa školy, či by to deti zvládli,“ hovorí Érsek. „Slovenčina musí byť ako cudzí jazyk povinná, lebo tie deti si napríklad nevedia vypýtať po slovensky lístok na autobus,“ dodal.

Slovenčina ako špecifický učebný predmet

V školách s vyučovacím jazykom maďarským sa momentálne slovenčina vyučuje podľa štátneho vzdelávacieho programu ako špecifický učebný predmet. Po materinskom jazyku sa ho deti učia ako druhý jazyk, a to na komunikatívnej báze.

Okrem maďarčiny a slovenčiny sa deti v školách s vyučovacím jazykom maďarským učia ešte dva cudzie jazyky, angličtinu majú od tretieho ročníka. Povinnosť cudzích jazykov stanovuje štátny vzdelávací program. „V súčasnosti sa pracuje na revízii štátnych vzdelávacích programov, v rámci ktorej je možné predkladať návrhy na ich skvalitnenie,“ reagoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Árpád ÉrsekMichal Kaliňák
Firmy a inštitúcie Most-Híd