Súd potvrdil Rudovi trest v kauze deaflympiády za spreneveru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaromir ruda
Jaromír R. (vpravo) je privádzaný do pojednávacej miestnosti banskobystrického okresného súdu, kde sa v stredu uskutočnilo hlavné pojednávanie prípadu, v ktorom spolu s notárom Stanislavom F. čelí obžalobe zo sprenevery 1,6 mil. eur. Banská Bystrica, 1. jún 2011. Foto: SITA/Dušan Hein

KOŠICE 30. novembra (WEBNOVINY) – Okresný súd Banská Bystrica na dnešnom hlavnom pojednávaní, ktoré sa konalo v Košiciach, opätovne uznal bývalého prezidenta Slovenského deaflympijského výboru Jaromíra Rudu a notára Stanislava Furdu za vinných z trestného činu sprenevery 1,6 milióna eur v súvislosti s medzinárodnou olympiádou nepočujúcich.

Stanislavovi Furdovi uložil trest odňatia slobody 14 rokov so stredným stupňom stráženia, súčasne mu uložil ochranný dohľad na tri roky, zákaz vykonávať notársku činnosť na desať rokov a prepadnutie majetku. Jaromírovi Rudovi uložil trest odňatia slobody na 13 rokov so stredným stupňom stráženia, ochranný dohľad na tri roky a prepadnutie majetku.

Obaja obžalovaní pred vynesením rozsudku uviedli, že sú nevinní. Ako uviedol notár Stanislav Furda účelom tohto konania je pozametať stopy tak, aby neboli postihnutí skutoční vinníci.

Rozsudok nie je právoplatný, pretože obaja obvinení podali voči nemu odvolanie priamo v závere pojednávania – voči výroku o vine, aj voči výške trestu, rovnako urobili aj ich obhajcovia. Prokurátor uviedol, že sa k rozsudku vyjadrí v zákonnej lehote.

Ako v stručnom odôvodnení uviedla predsedníčka trestného senátu, v druhom konaní postupovala podľa usmernenia krajského súdu, pričom sa prehĺbilo dokazovanie, no nezistili sa nijaké nové skutočnosti. Doložila, že podrobné zdôvodnenie uvedie v písomnom vyhotovení rozsudku.

Opätovné konanie sa konalo po tom, čo Krajský súd v Banskej Bystrici vyhovel odvolaniu obžalovaných voči rozsudku z prvého konania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír Ruda