Na cestách je mokro, Vernár a Besník sú zjazdné s reťazami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sneh
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Vodičov počasie potrápi aj vo štvrtok. Na celom Slovensku sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem R3 na Orave, kde je vozovka pokrytá miestami vrstvou kašovitého snehu do 1 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západnom Slovensku je suchý až mokrý, na ostatnom území prevažne vlhký až mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 2 cm. Na strednom a východnom Slovensku sú cesty vo vyšších polohách pokryté vrstvou utlačeného až zľadovateného snehu do hrúbky 3 cm, miestami až do 4 – 5 cm.

Pozor na hmlu

Sneh, auto, pluh
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, miestami kašovitého až utlačeného snehu do 4 – 5 cm, okrem priechodov Biela Hora, Havran, Dargov, Ďurďošík, Pusté Pole, Branisko, Kremnické Bane, Vyšehrad, Pezinská Baba, Čertovica a Soroška, ktoré majú povrch vozoviek suchý až mokrý.

Vernár a Besník sú pre vozidlá nad 10 m zjazdné len so snehovými reťazami. Na ceste II/566 Tibava – Dúbrava a v oblasti Sládkovičova a Galanty je na vozovkách miestami vrstva zľadovateného snehu do 3 cm. Hmla s dohľadnosťou do 50 m je v okolí Martina, Turčianskych Teplíc, Štrby a do 100 m v okolí Zvolena, Kriváňa, Dolného Kubína.

Na cestách v okresoch Trnava, Pezinok a na R1 v úseku Trnava – Sereď – Báb, na ceste I/18 v úseku Jánovce – Hôrka sa pre silný vietor tvoria snehové jazyky až záveje.

Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice.

V Prešovskom kraji úraduje vietor a mráz

Sneh_auto
Foto: SITA, AP

V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné. V okolí Popradu, Tatranskej Štrby a Záborského (okres Prešov) sa tvorí hmla. Na celom území je zamračené, bez zrážok. Teploty sa pohybujú pod bodom mrazu od – 11°C (Podspád) do – 4°C (Vranov nad Topľou). Fúka slabý vietor.

Podľa hovorcu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáša Laža, cesty I. a II. triedy sú mokré alebo s vrstvou ujazdeného snehu do dvoch centimetrov.

Všetky cesty III. triedy sú pokryté vrstvou ujazdeného snehu od dvoch do piatich centimetrov. V teréne majú cestári sypače. Za posledných 24 hodín prepluhovali 5 000 kilometrov ciest v kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať