Na hlavu rómskeho splnomocnenca Polláka sa zosypala kritika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rómovia
Foto: Archívne foto SITA

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Zástupcovia mimovládnych organizácií, parlamentných strán a rómski aktivisti v pondelok s novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity Petrom Pollákom (OĽaNO) diskutovali na pôde NR SR o rómskej reforme.

Pozvanie Petra Polláka prijalo niekoľko desiatok ľudí, ktorí majú navrhnúť konkrétne opatrenia v pripravovanej stratégii riešenia problémov Rómov na Slovensku.

Kritiku desiatich pilierov pripravovanej reformy si splnomocnenec vypočul od Ireny Bihariovej zo združenia Ľudia proti rasizmu, ktorá si myslí, že rómska politika klesla na úroveň internetových diskusií. Podľa nej celá iniciatíva nadväzuje na trvajúcu démonizáciu Rómov na Slovensku.

Splnomocnencovi vytkla, že vo svojej rétorike nepoukazuje na „historickú chudobu a periferizáciu“ menšiny a že nepoukazuje na problém sociálnych dávok, ktorý slovenská verejnosť nechápe v širších súvislostiach. Na sociálnu pomoc podľa nej nie sú odkázaní len Rómovia.

Nožnice medzi majoritou a Rómami sa otvárajú

Rómovia
Foto: Archívne foto SITA

Opatrenia sociálnej reštrikcie sú podľa nej len populistickou represiou a ich dopad pocíti najmä majorita. Z toho ďalej usudzuje, že nerómski obyvatelia budú stále viac viniť za svoju situáciu Rómov, ktorí tak skončia ešte viac na okraji spoločnosti. Nožnice medzi majoritou a rómskou minoritou sa podľa Bihariovej roztvárajú. „Hnev majority vás neminie a počká vás ešte v tomto volebnom období,“ odkázala tvorcom rómskej reformy.

Pollák namietal, že diskutéri by sa mali zamerať na konkrétne opatrenia a nie na kritiku niečoho, čo ešte nevideli. Uznal, že poskytnutý priestor nie je dostatočne veľký na diskusiu o celom probléme. Dnešné stretnutie má podľa neho vytvoriť priestor na to, aby zúčastnení ešte na poslednú chvíľu niečo zmenili alebo niečím prispeli.

Desať pilierov rómskej reformy sa zameriava na princíp obojstrannej prospešnosti Rómov a štátu. Komplexný súbor asi sto opatrení predstaví Pollák s ministerstvom vnútra 15. októbra. Pollák podľa vlastných slov nechce znižovať v tejto iniciatíve úlohu tretieho sektora a zástupcov mimovládok chce aktívne zapojiť do celej reformy.

Kľúčovým problémom Rómov je vzdelanie a práca zaznelo z úst viacerých rómskych aktivistov a zástupcov mimovládnych organizácií. Pollák potvrdil, že riešenia týchto oblastí sú zahrnuté v pripravovanej rómskej reforme, ktorú predstaví 15. októbra. Vzdelávací systém je aj podľa Polláka nevyhovujúci. Vychádzajú z neho ľudia, ktorí „sú neuplatniteľní na trhu a práce a sú profesionálni poberatelia sociálnych dávok„.

Riešením by boli inklúzívne podniky

Romovia
Foto: SITA/AP

Opatrenia riešia túto situáciu tak, aby sa z najviac zasiahnutých stali prispievatelia do sociálneho systému. Opatrenia zatiaľ Pollák nechcel konkretizovať, ale verí, že po ich zverejnení upokojí spoločnosť aj mimovládne organizácie, ktoré volajú po efektívnosti.

Konkrétny návrh o inkluzívnom pracovnom trhu považuje Pollák za inšpiratívny. Na stretnutí ho predniesol Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. S návrhom sa Pollák oboznámi, údajne s ním filozoficky nemá žiadny problém. „Na Slovensku je 300-tis. dlhodobo nezamestnaných a na zamestnanie takéhoto množstva ľudí nemá žiaden rezort ani zdroje ani pracovné príležitosti. Riešením by bolo zamestnanie takýchto ľudí v tzv. inkluzívnych podnikoch,“ povedal.

Tými sú štandardné podnikateľské subjekty, ktoré sa zaviažu zamestnávať dlhodobo nezamestnaných. Tým by sa zvýšila konkurencieschopnosť aj pri získavaní zákaziek vo verejnej správe.

Rómsky problém je fatálna chudoba

Romovia
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Katarína Mathernová zo Svetovej banky spolupracovala na správe o stave Rómov na Slovensku. O jej vypracovanie medzinárodné spoločenstvo požiadalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Problém Rómov na Slovensku je problém jednej fatálnej chudoby, ktorú si nikto v stredoeurópskom a vôbec v európskom ponímaní nevie predstaviť,“ uvádza Mathernová.

Z hľadiska produktivity práce patrí Slovensko podľa nej k 25 najbohatším štátom sveta. Pri vzorke Rómov z osád patríme medzi 25% najchudobnejších krajín sveta. Základom je podľa nej vyriešiť predškolské vzdelávanie detí, ktoré je len jedným riešením v jednej oblasti.

Niektoré vyjadrenia z ostatných diskusných príspevkov podľa Polláka potvrdili, že sa reforma uberá správnym smerom. Veľa nápadov od ľudí dnes však nezískal, ale verí, že mnohí využijú ešte možnosť písomne sa zapojiť do pripomienkovania reformy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pollák