Na internetovú mafiu nie sme pripravení, tvrdia poškodení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Počítačové kurzy

PREŠOV 12. septembra (WEBNOVINY) – Kauza tzv. 60 € faktúr za registráciu na webových stránkach, ktoré prevádzkujú rôzne offshore spoločnosti, sa naťahuje.

Od vlaňajšieho novembra je na popradskom okresnom súde. Počet zdokladovaných poškodených je u nás a v Čechách zhruba 16-tisíc, neoficiálne odhady sú okolo 30-tisíc poškodených.

Ako informoval na dnešnej tlačovej besede zástupca poškodených ľudí Miroslav Antoňák, najmladším spotrebiteľom bolo päťročné dieťa a najstarším muž okolo osemdesiatky. Z celkového počtu už zaplatilo vymáhanú sumu okolo 300 spotrebiteľov. Kauza má aj ďalší negatívny rozmer, jeden z poškodených pod tlakom vymáhania pohľadávky dostal infarkt.

Ospravedlnenie pre zaneprázdnenosť

Najbližšie súdne pojednávanie sa malo konať 14. septembra. Právny zástupca odporcu, teda žalovanej strany, sa ospravedlnil pre zaneprázdnenosť, čo považuje Antoňák za obštrukciu. Napriek súdnym prieťahom je presvedčený, že súdny spor vyhrajú, lebo takéto zmluvné vzťahy na Slovensku nemajú právnu ochranu a nie je možné, aby ju získali.

Prokuratúra radí: Neplaťte

Generálna prokuratúra SR vyzýva občanov, aby obchodnej spoločnosti Online Investment Group LtD. neuhrádzali žiadne vymáhané peniaze a obrátili sa na políciu alebo prokuratúru.

Písomne alebo osobne treba orgánom činným v trestnom konaní doložiť výzvy na úhradu, respektíve aj upomienky od Online Investment Group LtD. „Generálnej prokuratúre SR boli doručené od občanov trestné oznámenia na neznámeho páchateľa vystupujúceho ako zástupca obchodnej spoločnosti Online Investment Group LtD., pre podozrenie z trestného činu podvodu podľa § 221 Trestného zákona,“ uviedla hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Dnes zasielame na okresný súd v Poprade odvolanie voči zamietnutiu predbežného opatrenia, ktorým sme žiadali zvýšenú právnu ochranu spotrebiteľov a rýchlejšiu činnosť súdu v Poprade. Bolo aj ďalšie pojednávanie v Bratislave. Čo sa týka ďalšieho vývoja kauzy vymáhania pohľadávok, ktorú iniciovala spoločnosť BIB Services s.r.o. na okresnom súde v Bratislave III voči poškodenej Martine, súd vydal platobný rozkaz a tým, že sme vstúpili do konania ako tretí účastník, bolo toto konanie zastavené,“ uviedol Antoňák.

Naťahovanie času?

Pojednávanie, ktoré sa malo konať tento týždeň v Poprade a bolo odročené na 7. októbra, je podľa Antoňáka iba naťahovaním času. „Domnievame sa, že zo strany odporcu ide o cielené obštrukcie, aby tieto spoločnosti získali čo najviac času na zastrašovanie spotrebiteľov pod hrozbou exekúcií a opätovného vymáhania týchto pohľadávok. Naozaj hrozí, že títo ľudia sa zľaknú a začnú faktúry uhrádzať, a práve o to ide týmto spoločnostiam,“ povedal Antoňák.

Jeho odkaz poškodeným je, aby teraz nič neplatili, obrnili sa trpezlivosťou a počkali si na právoplatné rozhodnutie súdu. Ako uviedol, doteraz je takýchto problémových stránok prístupných okolo 25, ide o stránky na tému básne, cez stránky so športovým obsahom a aktuálnymi informáciami, vedia ich zablokovať naše antivírusové programy.
Peniaze, mena
Foto: SITA/AP

Antoňák je presvedčený, že naše orgány činné v trestnom konaní nie sú ešte dostatočne pripravené na internetovú mafiu.

„Za predpokladu, ak by boli, tak táto kauza by bola už dávno zmietnutí zo stola. Ale všetci sa učíme,“ uviedol Antoňák. Sám patrí k poškodeným a celej kauzy sa chopil preto, lebo nenašiel v spoločnosti ochranu.

Poškodeným je aj študent Martin, ktorý na tlačovej besede uviedol, že sa nudil a išiel na stránku www.basne-portal.sk, kde sa nechtiac zaregistroval. Dostal už niekoľko faktúr, pričom sa ich suma zvyšuje od zhruba 30 do vyše 60 €. Poškodený Michal z Prešova sa zaregistroval pred majstrovstvami sveta v hokeji sa stránku, ktorá mala tento obsah. Za niekoľko minút surfovania sa jeho pohľadávka podľa vymáhačov zvýšila na 70 €. Podľa Antoňáka, pozornosti nikdy nie je dosť, treba očakávať podobné webové stránky aj pred letnou olympiádou.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať