Na jedovaté poľské trubičky striehnu slovenskí kontrolóri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trubičky
Poľsko má na krku nový potravinový škandál. Potravinári našli vo vafľových trubičkách s rôznymi náplňami jed na potkany, objavili sa v sušenom mlieku. Vyrábala ich spoločnosť Magnolia, s. p. o. Foto: ŠVPS SR

BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) – Kontrolóri si posvietia na poľské trubičky, ktoré obsahujú sušené mlieko kontaminované jedom na hlodavce.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nariadil kontrolu potravinárskych prevádzok – bufetov, vrátane školských, stánkov s rýchlym občerstvení, cukrární, kaviarní a ďalších, ktoré mohli nakúpiť kontaminované trubičky od predajcov na Slovensku alebo ich priamo doviezť od poľského výrobcu.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Vzhľadom na to, že ide o cukrovinky konzumované samostatne alebo napríklad so zmrzlinou, ktoré jedia vo všeobecnosti častejšie deti, je potrebné venovať uvedenému nebezpečenstvu mimoriadnu pozornosť.

Preto odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už kúpené výrobky nejedli, prípadne ich vrátili na miesto predaja, cituje tlačová správa ÚVZ SR hlavného hygienika Slovenskej republiky Ivana Rovného.

Hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická pripomenula, že Úrad verejného zdravotníctva disponuje informáciami len z Rýchleho výstražného systému.

Sušené mlieko je kontaminované

Napolitanka
Foto: ogfcstore.com

Problém inak podľa nej patrí do kompetencie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Napriek tomu sme v tejto súvislosti nariadili vykonanie kontrol v potravinárskych prevádzkach, ktoré spadajú do kompetencie ÚVZ SR,“ uviedla.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v pondelok 21. januára na svojej webstránke informovala, že na našom trhu sa objavili poľské vafľové trubičky, v ktorých bolo použité sušené mlieko kontaminované jedom na hlodavce.

Sušené mlieko bolo použité ako zložka na výrobu deviatich druhov vafľových trubičiek s rôznymi náplňami v spoločnosti Magnolia, s.p.o. Poľsko podľa ŠVPS o tom informovalo v sobotu 19. januára cez rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá. Cukrovinku distribuovali na území celého Poľska, tri druhy tiež do Českej republiky, na Slovensko, do Nemecka a Litvy.

Potravinové reťazce už výrobky sťahujú

Myš
Foto: news.nationalgeographic.com

Podľa zistení niektoré druhy vafľových trubičiek – Stilla DolceCocoa Rolls 2 x 50g” (Rurka waflowa oblewana wewnątrz kremem czekoladowym z czekolady mlecznej), Vanila wafles (Wafle z kremem waniliowym), Wafle Max (Rurka waflowa sucha cienka 70 g), Poesia Milk Cream (Wafle mleczne Poezja), Wiener Eiswaffel (Wafle z kremem waniliowym) boli dovezené na Slovensko. Predávali ich spoločnosti Tesco a Kaufland. „Obe spoločnosti sťahujú výrobky z predaja,“ uviedla v správe ŠPVS.

Spoločnosť Tesco Stores doviezla len jeden druh trubičiek a to s vanilkovým krémom s dátumom minimálnej trvanlivosti 21.04.2013 a 10.05.2013, tieto nedistribuuje a sú sťahované z predaja. Spoločnosť Kaufland SR v. o. s. sťahuje z predaja Stilla Dolce trubičky plnka kakao, 2 x 50g,“ uviedla ŠPVS. Ako ďalej informovala, inšpektori úradnej kontroly potravín kontrolujú obchody, keďže cukrovinky sa mohli dostať k slovenským spotrebiteľom aj inou cestou ako priamou dodávkou od výrobcu z Poľska spoločnosti Magnolia, s. p. o. do obchodných reťazcov.

Preto vyzývame spotrebiteľov, aby nekonzumovali oblátky Stilla Dolce Cocoa Rols, Vanila wafles, Wafle Max, Poesia Milk Cream, Wiener Eiswaffel vyrobené po 22. novembri 2012, t. j. s dátumom minimálnej trvanlivosti 21.04.2013 a neskôr,“ zdôrazňuje ŠVPS. Oblátky treba vrátiť do obchodu, kde boli kúpené. V žiadnom prípade ich nie je možné použiť ako krmivo pre zvieratá, dodáva ŠVPS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať