Slovensko sa pripraví na výbuch atómky, bude veľké cvičenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bohunice
Foto: SITA/Igor Svítok

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Slovensko čaká veľké cvičenie, ktoré má preveriť, či sme pripravení reagovať na výbuch jadrovej elektrárne.

Zapoja sa doň ministerstvá, polícia, hasiči, záchranári, samosprávy, obce aj niektorí občania.

Píše sa o tom v Správe o príprave cvičenia simulovanej havárie jadrového zariadenia v Slovenskej republike na národnej úrovni, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Cvičenie má preveriť pripravenosť a reakciu krízových štábov na haváriu Jaslovských Bohuníc. Akcia sa dotkne Trnavského, Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja.

Zapojiť by sa mali v pozícii fiktívneho ohrozovateľa Slovenské elektrárne, a.s., Atómové elektrárne Bohunice ako aj Úrad jadrového dozoru SR, Ústredný krízový štáb, zložky ministerstva vnútra, napríklad sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany, Prezídium Hasičského a záchranného zboru a Prezídium Policajného zboru.

Evakuovať budú dva objekty

Takisto sa na cvičení budú podieľať Ozbrojené sily SR, záchranky z Nitry, Trnavy, Trenčína a Bratislavy, Úrad verejného zdravotníctva SR, Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR, Slovenský Červený kríž, Slovenský hydrometeorologický ústav a Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Bohunice
Foto: sk.wikipedia.org

Na regionálnej úrovni sa počíta s účasťou obvodných úradov v sídlach dotknutých krajov, samospráv a miestnych orgánov, polície a hasičov. Zapoja sa tiež vybrané obce Jelenec, Nové Sady, Veľké Ripňany, Solčany v Nitrianskom kraji a obce Trakovice, Červeník, Dubovany, Kátlovce v Trnavskom kraji.

Na precvičenie evakuácie poslúžia dva ohrozené objekty.

„Zámerom cvičenia je zapojiť všetky zložky činné pri riešení možnej havárie jadrového zariadenia tak, aby sa komplexne precvičil plán ochrany, riadenie a organizácia radiačnej ochrany, jadrovej bezpečnosti, havarijnej odozvy, krízového riadenia,“ uvádza sa v správe.

Návrh na cvičenie dal Úrad jadrového dozoru SR po zasadnutí na pôde Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo Viedni z apríla 2011. Krajiny prevádzkujúce jadrové zariadenia na stretnutí diskutovali aj o havarijnej pripravenosti.

Naposledy sa cvičilo v 90-tych rokoch

Cvičenie by preverilo nielen národnú úroveň, ale aj úroveň a reakciu krízových štábov na úrovni krajov a reakcie prevádzkovateľa jadrovej elektrárne. Takýmto spôsobom by sa preverila úroveň havarijnej pripravenosti v Slovenskej republike z komplexného pohľadu,“ konštatoval dozorný úrad.

Fico bohunice
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Posledné cvičenie na takejto úrovni sa uskutočnilo koncom 90. rokov v minulom storočí. Zámer urobiť takéto cvičenie potvrdila slovenská vláda uznesením v roku 2011.

Cvičenie sa uskutoční pod gestorstvom ministerstva vnútra 17. a 18. októbra. Pripraviť ho má minister vnútra ako predseda Ústredného krízového štábu v spolupráci s ostatnými ministerstvami a ústrednými orgánmi štátnej správy. Na cvičenie možno pozvú aj pozorovateľov z Rakúska, Česka, Poľska, Ukrajiny a Maďarska.

Po skončení akcie vytvoria spracovateľský tím pre vyhodnotenie cvičenia spolu s návrhmi na opatrenia. Výsledky predložia na prerokovanie vo vláde.

Náklady na akciu budú podľa správy hradené z rozpočtov cvičiacich orgánov krízového riadenia, Slovenských elektrární, a. s., závodu Atómové elektrárne Bohunice a zložiek integrovaného záchranného systému.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať