Referendum o zmene názvu obce neprešlo pre nízku účasť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Referendum, Beladice
Účasť na referende v Beladiciciach je zatiaľ nízka, 12. november 2011. Foto: SITA/Martin Havran

BELADICE 12. novembra (WEBNOVINY) – Sobotňajšie referendum v Beladiciach o zmene názvu obce na Chrašťany – Beladice je pre nízku účasť občanov neplatné. Zúčastnilo sa ho 129 z 1271 oprávnených voličov, čo je 10-percentná účasť.

Aby bolo referendum platné, musí sa ho zúčastniť viac ako 50 percent oprávnených voličov. Platných hlasov bolo 125, z toho 106 ľudí sa vyjadrilo za zmenu názvu obce a 19 bolo proti. „Prišli najmä obyvatelia v dôchodkovom veku, mladých bolo málo,“ povedal pre agentúru SITA predseda referendovej komisie Michal Homola.

Zmenu názvu obce iniciovali obyvatelia najväčšej časti dediny, ktorí cez leto zorganizovali petíciu za vypísanie referenda. Vyzbierali 400 podpisov. Beladice sa skladajú zo štyroch častí – Beladice, Veľké Chrašťany, Malé Chrašťany a Pustý Chotár. Názov Beladice dedina používa od 1. januára 1976.

Člen volebnej komisie Alfred Boďo si myslí, že Chrašťanom sa vtedy stala veľká neprávosť. „V katastri obce Veľké Chrašťany je farský kostol, fara, obecný úrad, pošta, ihrisko aj kultúrny dom,“ vyzdvihol.

Člen petičného výboru Mário Žáčik hovorí, že obec Chrašťany má hlbokú históriu aj kultúrne tradície, čo by sa malo odzrkadľovať aj v oficiálnom názve dediny. „Formu referenda sme vnímali ako možnosť dialógu medzi občanmi. Referendum má ukázať občanom, že sa nemusia báť prísť vyjadriť svoje názory,“ myslí si Žáčik, ktorý nízku účasť predpokladal. Už v 90-tych rokoch sa zmenou názvu obce zaoberali obecní poslanci, no neschválili ju.

Poslankyňa Iveta Homolová pokladá referendum za vyhadzovanie obecných peňazí. „Prečo nás zas dávajú do protismeru, veď koľko rokov nám trvalo, kým sme sa dali dokopy. Aj keď ide len o názov obce, ale starší obyvatelia Chrašťan a Beladíc sa do seba púšťajú,“ povedala.

Obyvateľka časti Pustý Chotár Ľubica Slováková si myslí, že Chrašťania mali za zmenu názvu obce bojovať hneď po revolúcii. „Vymeniť by bolo treba tabule aj všetky doklady. Predstavte si živnostníka, ktorý má pečiatky, hlavičkové papiere, faktúry – všetko si bude musieť prerobiť,“ poukázala. Navyše, obyvatelia majú jednotlivé časti obce zapísané vo svojich občianskych preukazoch, zdôraznila.

Chrašťania tam majú napísané Beladice – Chrašťany. Proti referendu bol aj starosta Miroslav Lisý. Chyba sa podľa neho spravila pred 35-timi rokmi pri pomenovaní obce, podľa neho za to mali Chrašťania bojovať vtedy a nie teraz.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať