Na severe duje búrlivý vietor, na cestách hrozia záveje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh, pes
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – V pondelok sa treba pripraviť na silný vietor, sneženie, ale aj dážď.

Od severozápadu postúpi na naše územie frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presunie z južnej Škandinávie až nad Ukrajinu. Informuje o tom portál Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Na hrebeňoch hôr predovšetkým v severnej časti stredného a východného Slovenska fúka silný vietor, hydrometeorológovia vydali výstrahu II. stupňa. Tá zahŕňa okresy Čadca, Námestovo, Žilina, Dolný Kubín, Tvrdošín, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Banská Bystrica a Brezno, pričom výstraha platí až do utorka 10. decembra do 10:00.

Rýchlosť vetra môže v nárazoch dosiahnuť 90 až 126 kilometrov za hodinu. „Táto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká“, píše SHMÚ. Ľudia by si mali preto dávať pri rôznych aktivitách pozor.

Pre niektoré okresy Trnavského, Košického, Žilinského a Prešovského kraja platia prvostupňové výstrahy pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov. V Považskej Bystrici, Bytči, Kysuckom Novom Meste a Starej Ľubovni hydrometeorológovia očakávajú 20 až 50 centimetrov nového snehu. Výstraha prvého stupňa platí do utorka do 4:00.

Shmu
Foto: shmu.sk

V pondelok bude oblačno až zamračené a na väčšine územia bude pršať alebo sa spojí dážď so snehom. Na krajnom severe hlásia viac zrážok, prevažne vo forme sneženia.

Najvyššia teplota vystúpi na 2 až 7, na severe bude okolo 0 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo -1 stupňa Celzia.

V noci bude oblačno až zamračené a miestami, najmä na severe hrozia slabé zrážky, väčšinou snehové. V druhej polovici noci sa bude zmenšovať oblačnosť. Najnižšia nočná teplota klesne na -2 až -7, na juhozápade na 4 až -1 stupeň Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu, v druhej polovici noci zoslabne.

V utorok bude prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota vystúpi na -3 až 2, na juhozápade a juhu stredného Slovenska bude 3 až 7 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo -3 stupne Celzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav