Na Slovensko sa valia búrky s krúpami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Búrka
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Po relatívne peknom víkende sa na Slovensko valia búrky. Výstrahu prvého stupňa pred búrkami a ojedinele aj krúpami vydal na pondelok Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre západ, stred a juh Slovenska a tiež pre Spiš.

Meteorológovia informujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 17 až 23 metrov za sekundu. Intenzita sprievodných javov nie je v danej ročnej dobe neočakávaná, môže však spôsobiť menšie škody.

Predpoveď počasia na pondelok:

Cez Moravu a Rakúsko postupuje na naše územie zvlnený studený front. V súčastnosti na Slovensku vrcholí prílev teplého vzduchu z juhozápadu.

Cez deň sa očakáva na území Slovenska jasno až polojasno, na západnom a strednom Slovensku budú postupne pribúdať oblaky. Neskôr miestami, najmä na západe, hrozia prehánky alebo búrky s krupobitím.

Najvyššia denná teplota bude 26 až 31 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave a Liptove okolo 24 stupňov.

Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa odhaduje na 18 stupňov Celzia.

Na Slovensku bude fúkať slabý premenlivý, na západe neskôr severozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 7 metrov za sekundu (10 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať