Na Slovensko smeruje relikvia dona Bosca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Don Bosco
Svätý Ján Don Bosco. Foto: SITA/AP

PREŠOV 10. apríla (WEBNOVINY) – Relikvia dona Bosca, ktorá putuje po svete, príde tento týždeň na Slovensko.

Relikvia dona Bosca

Relikviou je časť pravej ruky (prsty a dlaň) dona Bosca, ktorá je umiestnená v presklenej truhličke.

Tá je vložená do hrude sochy, ktorá je kópiou sochy vystavenej v Bazilike Panny Márie Pomocnice kresťanov v Turíne, kde don Bosco počas svojho života pôsobil.

Celá socha sa nachádza v špeciálnej konštrukcii, ktorá spolu s podstavcom váži 850 kilogramov. Jej rozmery sú – šírka 1 meter, dĺžka 2,5 m, výška 1,32 m.

Preváža sa na dodávke, ktorú pre tento účel upravili v Taliansku. Na nakladanie a vykladanie sa používa plošina s podvozkom na kolesách.

V prešovskom saleziánskom kostole umiestnia sochu s relikviou po ľavej strane od oltára. Zrejme budú musieť vybrať prvý rad lavíc, skonštatoval riaditeľ centra .

Ján Bosco, vlastným menom Giovanni (Melchior) Bosco, sa narodil 16. augusta 1815 v Becchi pri Turíne, zomrel 31. januára 1888. Počas svojho života pôsobil v Turíne. Bol kňazom a vychovávateľom, založil rád saleziánov. V roku 1934 bol vyhlásený za svätého.

Hranicu s Ukrajinou prekročí vo štvrtok 11. apríla a ako prví ju budú môcť vidieť v ten istý deň Michalovčania.

Potom bude putovať po ďalších vyše 20 saleziánskych strediskách na Slovensku. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Saleziánskeho mládežníckeho strediska v Prešove Stanislav Seman.

Do prešovského strediska príde relikvia v sobotu 13. apríla dopoludnia z Humenného. Vystavená bude asi od 10:30 v saleziánskom kostole na ulici Jána Botta, na tento termín saleziáni pripravujú pobožnosť s modlitbami. Počas celého popoludnia je program venovaný mládeži.

Slávnostná sv. omša sa začne o 19:00, pozvaní sú aj kňazi a veriaci z iných farností zo širokého regiónu. Prítomný bude tiež provinciál saleziánov na Slovensku Karol Maník. Pri relikvii bude môcť verejnosť zotrvať po celú noc.

Prešovčania ju budú môcť vidieť ešte ráno v nedeľu. Rozlúčková sv. omša sa bude konať od 8:30. Seman uviedol, že takáto udalosť tu ešte nebola, preto očakáva, že si relikviu príde uctiť do 2 000 ľudí.

„Historicky je to jedinečná udalosť. Berieme to tak, že bude medzi nami živý don Bosco. Prichádza do našich stredísk a my si uctievame jeho v týchto relikviách,“ povedal Seman.

S príchodom relikvie dona Bosca do Prešova súvisí aj návšteva mladých animátorov v rodinách, kde budú rozprávať o živote tohto svätca. Dohodli sa aj na praktickej činnosti, že v každej z vybraných rodín napečú palacinky. Mládež, ktorá v priebehu roka chodí do saleziánskeho centra v Prešove, sa bude v sobotu pohybovať aj po meste a vhodnou formou chce informovať ľudí o možnosti uctiť si relikviu sv. Jána Bosca v saleziánskom centre.

V nedeľu predpoludním sa relikvia vydá z Prešova do Košíc, odtiaľ povedie jej púť do Bardejova, Popradu, Rožňavy, Banskej Bystrice a ďalších saleziánskych centier na strednom a západnom Slovensku. Poslednou zastávkou bude Bratislava – Miletičova (29. 4. – 1. 5.). Odtiaľ poputuje do Slovinska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Bosco
Firmy a inštitúcie Saleziáni dona Bosca