Na Slovensku bude v obehu 80-tisíc známok Jána Koniarka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spoločná známka Slovenska a Srbska Foto: SITA

TRNAVA 12. apríla (WEBNOVINY) – Slávnostná inaugurácia novej poštovej známky s reprodukciou diela Jána Koniarka Hlava Jána Krstiteľa sa uskutoční pri príležitosti 60. výročia úmrtia zakladateľa moderného slovenského sochárstva v piatok 13. apríla o 15:00 v Kopplovej vile Galérie Jána Koniarka v Trnave.

Známka v nominálnej hodnote 1,20 eura je dielom rytca Františka Horniaka. V náklade 80 000 kusov ju oceľotlačou vytlačí Poštová tlačiareň cenín v Prahe. Známka s témou Hlava Jána Krstiteľa bude zároveň vydaná v Srbsku.

Sochárska štúdia hlavy, ktorá patrí medzi reprezentačné umelcove diela, vznikla počas desaťročného pôsobenia Jána Koniarka v Belehrade. Iniciátorom myšlienky vzniku takejto známky je dlhoročný propagátor Koniarkovho diela, poslanec Trnavského samosprávneho kraja Bohumil Chmelík.

Podujatie zorganizovali Trnavský samosprávny kraj, Galéria Jána Koniarka v Trnave, Zväz slovenských filatelistov a Slovenská pošta, a. s.

Koniarek prežil podstatnú časť svojho života v Trnave, tu je aj pochovaný. Pre Trnavu vytvoril aj viacero pomníkov, za umelecký vrchol je považovaný Pomník padlým z roku 1929. Miestna galéria nesie umelcovo meno a má otvorenú aj stálu expozíciu z jeho dielami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať