Na tichý pochod do Partizánskeho prišli aj extrémisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

PARTIZÁNSKE 29. septembra (WEBNOVINY) – Viac ako 3000 ľudí sa v sobotu v Partizánskom zúčastnilo na Pochode za práva slušných ľudí. Hoci pôvodne malo ísť o tichý pochod, po oficiálnom rozpustení akcie sa asi dvesto účastníkov oddelilo a zamierili na problémovú Nábrežnú ulicu.

Práve tam totiž býva väčšina neprispôsobivých občanov. Tu však už na nich čakali policajní ťažkoodenci a kukláči, ktorí zahradili vchody na Komenského a Nábrežnú ulicu.

Mladý 22-ročný Prievidžan sa pokúsil preraziť policajnú ochranu, policajti ho však ihneď spacifikovali a naložili do policajného auta. Pravdepodobne mu uložia pokutu za priestupok proti verejnému poriadku. Rozvášnený dav adresoval policajtom slovné urážky, do problémovej časti Partizánskeho sa však nedostal.

Na čele kráčala Slovenská pospolitosť

V Bratislave spomínali na Tisa a vojnový štát
Zhruba dve stovky sympatizantov Slovenskej pospolitosti a prívržencov vojnovej Slovenskej republiky dnes pochodovali Bratislavou a následne sa zhromaždili na Hodžovom námestí pred Grassalkovičovým palácom, aby si pripomenuli nadchádzajúce 72. výročie vzniku tohto štátu. Polícia zatkla a predviedla na vypočutie dvoch účastníkov zhromaždenia. Účastníci sa potom s pokrikmi na slávu Jozefa Tisa odobrali na Martinský cintorín. Na Tisa a prvú republiku dnes spomínalo aj niekoľko desiatok ľudí v Čakajovciach pri Nitre. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, v Partizánskom sú dnes policajti z celého kraja a z rôznych oddelení. „Situáciu sme nepodcenili, je tam policajný pohotovostný útvar, dopravní policajti, policajti kriminálky,“ povedala pre agentúru SITA. Uzatvorenie ulíc Komenského a Nábrežnej bude trvať dovtedy, kým to bude potrebné.

Pochod za slušných ľudí sa začal v sobotu o 14:00 pred Panaromatickým kinom. Následne sa asi 3 000 ľudí vydalo na pochod mestom. Nechýbali ani transparenty: „Poznáme len svoje práva, povinnosti nás nezaujímajú“ alebo „Práva a povinnosti pre všetkých rovnako“. Z davu sa ozývali heslá: „My sme tu doma„.

Organizátori od začiatku hovorili, že má ísť o pochod za slušných ľudí a podľa toho by sa jeho účastníci mali aj správať. V dave však nechýbali zástupcovia Slovenskej pospolitosti, ktorí kráčali na čele.

Pochodovali najmä dôchodcovia

Skinhedi
Foto: SITA/AP

Veľká časť účastníkov pochodu boli dôchodcovia, zastúpené však boli všetky vekové kategórie. Zhodujú sa na tom, že im ide o to, aby sa v Partizánskom všetci správali slušne.

Sťažujú sa totiž na permanentné slovné aj fyzické útoky zo strany rómskej menšiny. „Som tu preto, aby si moc nedovoľovali tí, ktorí sa nevedia slušne správať,“ povedal jeden z účastníkov pochodu.

Ako informoval Tomáš Mihalička z občianskej iniciatívy Daj stop asociálom, ktorá spolu s mestom dnešný pochod organizovala, ide im najmä o to, aby si situáciu všimli aj kompetentní v Bratislave.

Požadujú od nich prijatie zákonov, ktoré by ochránili ľudí pred asociálmi. Ľudia mohli dnes zároveň podpísať aj petíciu za slušných ľudí. Ako informoval primátor mesta Jozef Božik, zozbierali už 14 000 podpisov z celého Slovenska.

V sobotu prišli prívrženci Mariána Kotlebu „upratovať“ rómsku osadu do Krásnohorského Podhradia. Do osady však nevošli, zabránili im v tom policajní ťažkoodenci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Božik
Firmy a inštitúcie Slovenská pospolitosť