Na zastávkach v Bratislave zaznie slovenská literatúra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Burza kníh v Bratislave
Bratislavská burza kníh na nádvorí Mestskej knižnice na Klariskej ulici v spolupráci s bratislavskými knižnicami v rámci 9. ročníka projektu Bratislava pre všetkých 2012. Bratislava, 19. apríl 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Na zastávkach mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave budú znieť úryvky zo slovenskej súčasnej literatúry.

Z reproduktorov Rádia Point, ktoré na zastávkach vysiela, si môžu cestujúci pri čakaní na spoj vypočuť úryvky literárnych diel už vo štvrtok od 18:00 do 20:00, a potom každý utorok a štvrtok v rovnakom čase. Agentúru SITA o tom informoval František Malík z občianskeho združenia literarnyklub.sk.

V rámci projektu Mestská hromadná literatúra už vo štvrtok z reproduktorov na niektorých zastávkach zaznejú úryvky z diela Čierne na čiernom od Mareka Vadasa, Pocit úľavy od Jána Milčáka či úryvok z knihy Chuť zabiť od Václava Kostelanskiho.

Postavám hlasy požičali herci

MHD
Foto: SITA/AP

Cestujúci si vo štvrtok môžu vypočuť aj úryvok z knihy Mily Haugovej Tvrdé drevo detstva, zaznejú aj Básne II. od Ivana Štrpku či Exit od Zuzany Šmatlákovej aj úryvok zo Zlatého veku od Michala Hlatkého.

Ženským postavám prepožičala hlas poslucháčka Vysokej školy múzických umení (VŠMU) Monika Potokárová a mužské postavy načítal herec Divadla Andreja Bagara v Nitre Juraj Hrčka.

Projekt Mestská hromadná literatúra je podľa slovenského vydavateľa a predsedu OZ literarnyklub.sk Kolomana Kertésza Bagalu prirodzeným vyústením snahy združenia o propagáciu slovenskej literatúry vo verejnom priestore v spojení s kreatívnym prístupom majiteľa Rádia Point Petra Bartoviča.

“Od začiatku deväťdesiatych rokov som sa snažil prinášať slovenskú literatúru medzi ľudí netradičnými spôsobmi. Usporiadali sme napríklad 30 autogramiád slovenských spisovateľov na Vianočných trhoch, viac ako 10 rokov prinášame na festival Bažant Pohoda slovenských autorov, každý štvrtok máme v Kultúrnom centre Dunaj besedy a autorské čítania,“ vymenoval snahu literarnehoklubu.sk Kertész Bagala.

Dvadsaťštyri zastávok

Do projektu sa zapojili profesionálni herci aj študenti VŠMU v Bratislave. „Projekt Mestská hromadná literatúra vnímam ako nápaditý spôsob propagácie slovenskej literatúry, ktorú si veľmi cením. Preto som sa zapojila do projektu bez váhania,” hovorí poslucháčka VŠMU Monika Potokárová, ktorá má k slovenskej literatúre blízko už odmalička.

Úryvky z diel slovenskej literatúry budú znieť na 24 zastávkach v Bratislave, kde Rádio Point vysiela. Rádio pravidelne informuje občanov o dianí v mestských častiach Bratislavy, prináša aj informácie o dopravnej situácii v meste. V budúcnosti by chceli zo zastávok spraviť aj kultúrne body, ako pilotný projekt preto v spolupráci s OZ literarnyklub.sk a kníhkupectvom Panta Rhei prinášajú projekt Mestská hromadná literatúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia