Najväčšiu obľubu má Fico, najmenšiu Slota

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Slota
Sprava: Predseda SNS Ján Slota a predseda vlády Robert Fico Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Predseda Smeru-SD Robert Fico je najserióznejším politikom. Myslí si to až 32,8 percenta respondentov, ktorí sa zapojili do prieskumu agentúry MVK. Ten sa uskutočnil od 3. do 9. júna na reprezentatívnej vzorke 1 101 respondentov. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) je na druhej priečke, za dôveryhodnú ju považuje 26,3 percenta ľudí. Po expremiérovi a súčasnej premiérke sa dôvere 16,7 percenta oslovených môže tešiť prezident Ivan Gašparovič.

Respondenti odpovedali na otázku: Ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť? Každý respondent mohol označiť tri mená politikov. Na štvrtom mieste skončil v rebríčku najdôveryhodnejších politikov šéf Mosta-Híd Béla Bugár s 11,6 percenta, piata priečka patrí Robertovi Kaliňákovi zo Smeru-SD, ktorému verí 10,5 percenta opýtaných. Po Kaliňákovi nasleduje minister financií Ivan Mikloš z SDKÚ-DS (10,3 %), minister vnútra Daniel Lipšic z KDH (10 %), predseda NR SR a strany SaS Richard Sulík (7,7 %), nezávislý poslanec a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič (5,9 %) a na desiatej priečke šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda z SDKÚ-DS (5,8 %).

Agentúra MVK sa respondentov prieskumu pýtala aj na politikov, ktorí spôsobujú problémy a kazia úroveň našej politickej scény. Respondenti odpovedali na otázku: Ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás? Výsledky prieskumu zrejme nepotešia lídra SNS Jána Slotu, ktorý so 45,8 percenta získal prvenstvo medzi neobľúbenými slovenskými politikmi. Na druhom mieste so ziskom 23,8 percenta opýtaných skončil Mikuláš Dzurinda, trojicu politikov, ktorí podľa verejnosti spôsobujú problémy, uzatvára Richard Sulík (23,4 %).

Medzi neobľúbených politikov patrí s 22,2 percenta aj predsedníčka vlády Iveta Radičová, jej predchodca Robert Fico (21,8 %), minister financií Ivan Mikloš (20,1 %), bývalý premiér a predseda dnes mimoparlamentnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar (12,6 %), šéf strany Most-Híd Béla Bugár (8,1 %), poslanec Igor Matovič (5,2 %) a na desiatom mieste minister vnútra Daniel Lipšic (4,6 %).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárDaniel LipšicIgor MatovičIvan GašparovičIvan MiklošIveta RadičováMikuláš DzurindaRichard SulíkRobert FicoVladimír Mečiar