Námestie Nitry zdobí obrovská piesková socha Cyrila a Metoda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cyril a Metód
Na Svätoplukovom námestí v Nitre vyrastá šesťmetrová socha svätých Cyrila a Metoda z morského piesku, ktorej autorom je Radovan Živný z Čiech. Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 8. júna (WEBNOVINY) – Obrovská socha Cyrila a Metoda z morského piesku zdobí Svätoplukovo námestie v Nitre. Stavia ju Radovan Živný z Čiech v rámci festivalu pieskových sôch Golden Sand Festival. Socha vysoká zhruba 5,5 metra je už takmer hotová. Je kópiou kamenného súsošia Cyrila a Metoda na Nitrianskom hrade, ktorého autorkou je akademická sochárka Ľudmila Cvengrošová. Motív si vybralo mesto, námestie chce takto vyzdobiť pri príležitosti Cyrilo-metodských slávností, ktoré budú začiatkom júla.

„Doviezli sme do Nitry 145 ton piesku. Sochu neskôr zmeriame presne, pretože sa tu pokúšam prekonať rekord z vlaňajšku,“ povedal pre agentúru SITA Živný. Minulý rok vytvoril v Olomouci v rámci Golden Sand Festivalu piesočnú kópiu morového stĺpu, ktorý sa nachádza na hlavnom námestí v Olomouci. Zapísal sa tým do Českej knihy rekordov. Socha bola vysoká 5,265 metra a vážila takmer 100 ton.

Treba vedieť, čo osekať a čo už nie

Pri vytváraní sochy autor používa celé spektrum nástrojov – od lopaty cez murárske stierky, škrabky až po sochárske špachtle a obyčajné lyžičky. „Najťažšie na pieskovej soche je vedieť, čo sa ešte môže osekať a čo už nie, pretože s touto znalosťou socha stojí a padá,“ hovorí Živný. Hotovú sochu podľa jeho slov nebude potrebné zafixovať, pretože piesok má v sebe dostatok ílu. Proti dažďu ju ochráni prístrešok, ktorý poskytlo mesto. Socha takto vydrží jeden – dva mesiace, potom začne pracovať erózia. K tvorbe z piesku sa Živný dostal pred 15-timi rokmi, pre zábavu staval sochy na plážach Španielska a Francúzska. „Niekoľko rokov na to ma už pozývali na súťaže a festivaly po celej Európe a svete. Teraz som sa práve vrátil z Moskvy,“ povedal. Živný žije striedavo v Portugalsku a Čechách.

Ďalšie diela z piesku vytvoria v Nitre ôsmi renomovaní sochári z Japonska, Belgicka, Holandska, Írska, Talianska, Portugalska, Slovenska a Čiech. Areál z 300 ton piesku si bude môcť verejnosť pozrieť od 27. júna do 2. júla v obchodnom centre Galéria Mlyny.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cyril a Metod