Nicholsonová a Poliačik podporujú striedavú starostlivosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nicholsonová
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Lucia Nicholsonová počas pracovných raňajok na tému sterilizácie. Bratislava, 28. august 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Podporiť možnosti pre rodičov, aby svoje deti mohli vychovávať v striedavej osobnej starostlivosti, navrhujú v novele zákona o rodine nezaradení poslanci Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik.

Súd podľa právnej normy bude najskôr zvažovať úpravu práv a povinností rodičov k deťom po rozvode manželstva alebo po rozchode rodičov dieťaťa vo forme striedavej osobnej starostlivosti.

„Za predpokladu, že budú objektívne podmienky splnené a obaja rodičia budú súhlasiť, súd zverí dieťa do striedavej starostlivosti rodičov,“ vysvetľujú Nicholsonová a Poliačik.

Povinnosť súdu zveriť dieťa do striedavej starostlivosti v prípade dohody oboch rodičov navrhujú preto, že doteraz súdy nie vždy rešpektovali dohodu rodičov o striedavej osobnej starostlivosti.

Ak aspoň jeden z rodičov prejaví záujem o to, aby dieťa bolo zverené do striedavej osobnej starostlivosti, môže súd odkázať rodičov, aby sa pokúsili o dohodu formou mediácie, predpokladá novela nezaradených poslancov. „Mediácia je so svojimi jedinečnými vlastnosťami (neformálnosť, súkromnosť rozhovoru a riešenie osobných konfliktov nielen právnych problémov) ako stvorená pre formovanie fungujúcej dohody o striedavej osobnej starostlivosti medzi rodičmi,“ argumentujú predkladatelia.

Návrh novely však nenúti ani súd ani rodičov dieťaťa sa dohodnúť na striedavej osobnej starostlivosti, ale vytvára lepšie podmienky pre prirodzené formovanie dohody o porozvodovej alebo porozchodovej starostlivosti, navyše s podporou pre striedavú osobnú starostlivosť rodičov o deti.

„Sme presvedčení, že striedavá osobná starostlivosť, ak sú na to schopní rodičia a je to v najlepšom záujme dieťaťa, je najlepší spôsob starostlivosti rodičov o deti, ak už spolu nežijú v domácnosti za predpokladu, že sa na tom dohodnú a dohodnú si pravidlá takejto starostlivosti. Zároveň chceme podporiť súdy, aby viac zvažovali vo svojej každodennej rozhodovacej praxi tento spôsob výchovy detí po rozvode alebo rozchode rodičov dieťaťa,“ objasňujú Nicholsonová a Poliačik.

Rovnako chcú povzbudiť rodičov, aby sami viac zvažovali možnosť takejto starostlivosti o dieťa a podporiť ich v dohode o pravidlách fungovania takejto starostlivosti aj za pomoci mediácie. „Striedavá osobná starostlivosť po rozvode manželstva alebo rozchode rodičov najlepšie reflektuje zachovanie rovnocenného vzťahu k obom biologickým rodičom, čo v prípade fungujúcej dohody rodičov o striedavej osobnej starostlivosti je v najlepšom záujme dieťaťa,“ uzatvárajú nezaradení poslanci. Návrhom sa parlament bude zaoberať na októbrovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia NicholsonováMartin Poliačik