Odkaz ministra Kažimíra učiteľom: Nie sme na arabskom trhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
škola, učiteľ
Foto: Archívne foto SITA/Diana Černáková
Dušan čaplovič a kažimír
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Ponuka na päťpercentné zvýšenie platov pracovníkov v školstve je podľa ministra financií Petra Kažimíra definitívna a nemá kam ustúpiť.

„Ja som dal úplne najavo aj zástupcom odborov, že nie sme na arabskom trhu. To znamená, tá moja ponuka bola definitívna a vychádza z možností rozpočtu na budúci rok,“ povedal šéf rezortu financií pred dnešným rokovaním vlády.

K štrajku učiteľov, ktorého štart vyhlásili na 26. novembra, sa nechcel vyjadrovať.

„Ja zodpovedám za stav verejných financií a nie som pripravený maľovať na ružovo niečo, čo vyzerá úplne inak,“ doplnil. Zdôraznil, že hovorí len o možnostiach, ktoré dáva rozpočet.

Minister školstva Dušan Čaplovič dodal, že rokovania so školskými odborármi pokračujú a s vedením odborov sa dohodli, že nebudú informovať, pokiaľ nedôjde k dohode.

„Kompromisy sa nepripravujú z toho dôvodu, že kompromis už bol prijatý,“ odkázal šéf rezortu školstva.

Dĺžka štrajku je podľa neho na rozhodnutí odborárov a nikomu neupierajú legitímne právo na štrajk. „Oni si musia uvedomiť aj to, či štrajkom nepoškodia svoje renomé vo verejnosti, predovšetkým tých, ktorí si budú musieť vyberať dovolenky a budú musieť byť s deťmi doma,“ doplnil Čaplovič.

Školskí odborári požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a neprijali ponuku na päťpercentné zvýšenie miezd cez normatívy. Vyhlásili preto od 26. novembra časovo neobmedzený štrajk, kým nebudú splnené ich požiadavky.

Odborári chcú desať percent

Odborari
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Dieta deti kruzky skola
Foto: SITA/Marián Peiger

Školskí odborári dnes odmietli vládny návrh memoranda, ktorý obsahuje ponuku na päťpercentné zvýšenie platov. Podľa odborárskeho bossa Pavla Ondeka trvajú naďalej na desaťpercentnom navýšení platov v roku 2013, inak 26. novembra vstúpia do časovo neobmedzeného štrajku.

Podľa prieskumu agentúry ABAKIS podporuje štrajk učiteľov polovica opýtaných.

Predsedníctvo Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nesúhlasí s navrhovaným Memorandom o postupných krokoch pri systémovom riešení problémov vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva, ktorý dnes dostali od kabinetu.

Podľa Ondeka ide o pracovný materiál a zahrnú do neho svoje pripomienky. „Očakávame, že budú ďalšie rokovania,“ doplnil pre agentúru SITA. Ich termín ešte stále nepoznajú. Ondek zopakoval, že naďalej požadujú desaťpercentné navýšenie tarifných platov v roku 2013.

Očakávajú postupné kroky, aby do konca volebného obdobia podiel HDP na školstvo dosiahol šesť percent.

Platy pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve by sa mali postupne dostať na úroveň 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a u vysokoškolských pedagógov na 1,7- až 3,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ďalej chcú, aby sa platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou.

Predsedníctvo, ktoré je zároveň aj štrajkovým výborom, dnes odobrilo organizačné materiály k časovo neobmedzenému štrajku. Ten sa začne v plánovanom termíne 26. novembra, ak vláda nebude súhlasiť s ich pripomienkami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČaplovičPeter Kažimír