Niektorí školníci aj napriek zvýšeniu dostali menšie výplaty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Euro, peniaze_euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 11. apríla (WEBNOVINY) – Niektorí nepedagogickí zamestnanci dostali tento rok nižšiu výplatu alebo nepocítili žiadne zvýšenie miezd, aj napriek tomu, že samosprávy dostali peniaze na päťpercentné zvýšenie ich platov.

Podľa informácií ministra školstva Dušana Čaploviča týmto zamestnancom na niektorých školách síce pridali päť percent, ale prišli napríklad o osobné ohodnotenia. Minister financií Peter Kažimír to považuje za „veľké svinstvo“.

Čaplovič spomenul školy napríklad v Bánovciach nad Bebravou a v Piešťanoch. „Tie peniaze, tých päť percent im dali, ale o to sa znížili osobné ohodnotenia. Čiže niekde im to znížili ešte viac a tým pádom sa im platy nielenže nezvýšili, ale sa im znížili o nejaké promile, alebo jedno percento,“ povedal minister.

Podľa neho päť percent navyše mali dostať bez toho, aby sa im siahlo na osobné ohodnotenia k platu. „Tam, kde samospráva zlyhala, tam sa musia urobiť nápravné opatrenia,“ zdôraznil minister. Avizoval, že budú o tom rokovať aj so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a opatrenia bude potrebné prijať v spolupráci s ministerstvom financií.

Na päťpercentné zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov ide tento rok celkovo 18 miliónov eur, ktoré ministerstvo financií posiela štvrťročne samosprávam. „Sú to prostriedky, na ktoré mestá a obce nemali zákonný nárok. Je to prejav dobrej vôle a navyše prostriedky, ktoré sme museli ubrať iným kapitolám,“ pripomenul Kažimír.

Ak sa objavia takéto prípady, vyzval zamestnancov školstva, aby sa ozvali pred radnicou alebo obecným úradom danej obce. „Považujem za veľké svinstvo, ak niekto používa štátne peniaze a druhou stranou tým ľudom berie obecné peniaze a používa ich na niečo iné,“ zareagoval Kažimír.

Pripomenul, že peniaze sa mestám a obciam uvoľňujú štvrťročne, aby to mohol rezort po troch mesiacoch vyhodnotiť. „Ja by som nerád uplatňoval princíp kolektívnej viny, ale nakoniec sa vláda môže rozhodnúť, že zmení svoje rozhodnutie,“ dodal Kažimír.

Podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány nevylučuje, že k tomu mohlo dôjsť v niektorých individuálnych prípadoch, napríklad pri školách s malým počtom žiakov a väčším počtom zamestnancov, kde chýbali prostriedky.

Problémy s platmi kuchárok a školníkov bude riešiť ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa bude na budúci týždeň 16. a 17. apríla zaoberať problémami s financovaním nepedagogických pracovníkov.

„Budeme sa pýtať aj na dôvody, ak došlo k takémuto konaniu,“ povedal predseda ZMOS Jozef Dvonč. Združenie chce v najbližšom období hovoriť so zástupcami rezortov školstva a financií o dotácii na zvýšenie platov pedagogických a nepedagogických zamestnancov v základných školách, ale aj v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí v ďalšom období.

Zamestnanci školstva v novembri minulého roka štrajkom bojovali za desaťpercentné zvýšenie platov. Vláda im napokon pridala len päť percent. Pedagogickí zamestnanci to dostali do taríf a nepedagogickí cez účelovo viazané prostriedky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef DvončPeter Kažimír