Noc kostolov v Trnavskej arcidiecéze podporí aj kraj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trnava
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Polešenský

TRNAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Prvú Noc kostolov v Trnavskej arcidiecéze podporí Trnavský samosprávny kraj čiastkou päťtisíc eur. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú kraj zverejnil na svojej internetovej stránke. Zmluvu podpísali arcibiskup Róbert Bezák a župan Tibor Mikuš.

Noc kostolov sa bude konať 27. mája, zapojí sa do nej približne 70 kostolov z celej arcidiecézy od Hurbanova až po Nové Mesto nad Váhom. Farnosti večer otvoria svoje kostoly, sprístupnia aj inokedy pre verejnosť zatvorené priestory, pripravia pre návštevníkov kultúrny program. Podujatie je určené nielen pre veriacich, ale aj tých, ktorí stoja mimo cirkvi. Tých má osloviť historická, kultúrna a architektonická hodnota kostolov.

Prvá noc kostolov sa konala v roku 2005 vo Viedni, v nasledujúcich rokoch sa podujatie rozšírilo do celého Rakúska. Pred dvoma rokmi sa pripojili aj niektoré české mestá, v tomto roku bude mať Noc kostolov v takomto rozsahu svoju premiéru na Slovensku. K aktivite Trnavskej arcidiecézy sa postupne pridávajú farnosti aj z iných diecéz, k Noci kostolov sa prihlásili napríklad kostoly z Nitry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákRóbert BezákTibor Mikuš