Nová strana Priama demokracia chce posilniť hlas občanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Priama demokracia
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. júna (WEBNOVINY) – Priama demokracia je názov a zároveň aj jediná nosná programová téza novej politickej strany.

Politická strana Priama demokracia vznikla zlúčením doterajšej strany Nová alternatíva Slovenska a občianskeho hnutia Danubka – Nová spoločnosť na kongrese v Bratislave v sobotu 15. júna. Na kongrese sa schválili nové stanovy, adresa sídla strany, program a bol zvolený predseda strany Gabriel Karácsony.

V pondelok strana podá na ministerstvo vnútra návrh na preregistrovanie údajov, informoval na dnešnej tlačovej besede predseda Priamej demokracie Gabriel Karácsony, ktorý pri preregistrovaní strany neočakáva problémy.

Strana Priama demokracia má momentálne registrovaných 17 členov v 12 okresoch Slovenska. Jej cieľom je postupne obsadzovať všetky okresy Slovenska tak, aby sa mohla uchádzať o ich priazeň vo voľbách do Národnej rady SR. Priama demokracia má viacero tém, s ktorými chce osloviť občanov.

Ústrednou témou však je posilnenie priamej demokracie a demokratických občianskych práv, najmä väčším využívaním referenda a občianskych iniciatív podľa švajčiarskeho vzoru. „Vychádzame z toho, že strana nemá vládnuť, ale má pôsobiť v spoločnosti. Hovoríme, že každá myšlienka si musí nájsť svoju väčšinu v spoločnosti,“ upozornil predseda strany Gabriel Karácsony.

Len námety pre slobodné rozhodnutia

Priama demokracia
Foto: SITA/Diana Černáková

Preto občanom ponúka len námety pre ich slobodné rozhodnutia. „Okrem iného sa zasadzujeme o výstup z eurozóny, respektíve návrat k národnej mene,“ predstavil na tlačovej besede ciele novej politickej strany jej predseda.

Strana je okrem iného za dodržiavanie dlhovej brzdy, radikálne zjednodušenie daňových zákonov zavedením systému jedinej dane – dane za spotrebu. Chce tiež zaviesť systém nepodmieneného základného príjmu pre každého občana a tým zrušiť všetky druhy dôchodkov a podpôr.

Sú zástancami zrušenia dôchodkového veku ako i zrušenia všetkých druhov povinného sociálneho a zdravotného poistenia, ako dôsledku zavedenia základného príjmu a povinnej štátnej zdravotnej starostlivosti o občanov. Sú proti kapitalistickému spôsobu podnikania a presadzujú rovnoprávny prístup k peniazom pre každého.

V rámci európskej politiky hovoria, že uprednostňujú Európu suverénnych štátov, so spoločným vnútorným trhom a voľným pohybom ľudí. Zákonodarné a rozpočtové kompetencie by však z orgánov EÚ úplne presunuli späť na národné parlamenty.

Najvyšším orgánom bude referendum

Priama demokracia
Foto: SITA/Diana Černáková

Štruktúra strany kopíruje usporiadanie SR – bude mať prezidenta, svoj parlament a orgán podobný štruktúre vlády. Najvyšším orgánom strany bude celostranícke referendum, čím chce strana podčiarknuť svoj charakter priamej – občianskej demokracie. Najbližšie sa členovia strany zídu v septembri, kedy plánujú dokončiť kreovanie orgánov Priamej demokracie.

Strana priznáva, že mená zakladateľov strany nie sú verejne všeobecne známe. Ako sa píše v tlačovej správe k vzniku strany, spája ich „sklamanie z doterajšieho fungovania politického systému a zjavná túžba po slobodnom a spravodlivom Slovensku a po priateľskej Európe“.

„Staviame stranu na tzv. konfederatívnych princípoch, s tým, že jediným článkom, či tézou, ktorá bude spájať stranu, sú princípy priamej demokracie,“ konštatoval Karácsony. Priznal, že tézy strany sa snažil uplatniť aj v iných politických subjektoch, nemal však väčší úspech.

Vo februári oslovili 56 mimoparlamentných politických strán s ponukou spolupráce formou integrácie, výsledkom bol sobotňajší kongres, na ktorom vznikla nová strana. Ponúkajú spoluprácu rôzne orientovaným stranám. „Nepotrebujeme programové prieniky, budeme existovať s nezávislými programami vedľa seba,“ zdôraznil Karácsony a dodal, že vo vnútri strany sa síce môžu dohadovať, ale navonok sa budú riadiť kolegialitou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia