Novinári bojujú za kultúru, protestujú proti zrušeniu fondov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dievča, dieťa, kniha, čítanie, rozprávka
Foto: flickr.com/jasonbolonski

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Slovenská asociácia novinárov (SAN) protestuje proti pokusom likvidácie Literárneho fondu i ostatných umeleckých fondov.

„Zrušenie dvoch percent príspevkov z hrubého príjmu umelca, ktoré tvoria podstatnú časť príjmov Literárneho fondu, by znamenalo zánik doterajších možností,“ uviedol vo vyhlásení predseda Slovenskej asociácie novinárov Štefan Dlugolinský.

Podľa neho však náhradné legislatívne nástroje na podporu tvorby vo všetkých oblastiach umenia neexistujú a do budúcnosti nie je nič pripravené. „Návrh na akési nadácie bez financií nie sú a nebudú riešením,“ dodal. Podľa Dlugolinského navrhovatelia zrušenia umeleckých fondov nechápu dôležitosť existencie Literárneho fondu a jeho činnosti, ako aj ďalších fondov.

„Ak by navrhovatelia poznali podstatu fungovania podporných fondov, najmä Literárneho fondu zriadeného zo zákona, určite by nepristúpili k návrhu likvidácie toho, čo v tomto štáte funguje na prospech širokej škály tvorivých ľudí a najmä bez zásahov politickej scény,“ uvádza ďalej vo vyhlásení Dlugolinský.

Kniha
Foto: SITA/Marián Peiger

Podľa neho by zrušenie Literárneho fondu znamenalo zánik podpory pre tvorivých pracovníkov. Súčasná doba kultúru nepraje a pre umelcov je likvidačná, píše sa vo vyhlásení SAN. Slovenskí umelci môžu tvoriť a rozvíjať svoje umelecké cítenie práve vďaka fondom, ktoré ich podporujú.

„Návrh skupiny neprajníkov považujeme za neprijateľný, a preto vyslovujeme zásadný nesúhlas s uvedenými pokusmi. Bolo by hrubou a neodpustiteľnou chybou likvidovať to, čo tu viac ako 50 rokov existuje a funguje na prospech umeleckej obce a slovenskej kultúry.“

S návrhom zrušiť dvojpercentnú daň pre umelcov do literárneho, výtvarného a hudobného fondu prišlo v novembri SDKÚ-DS. Poslanci Národnej rady SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová predložili 13. novembra do parlamentu novelu zákona o umeleckých fondoch. Ako povedal novinármi Beblavý, zrušenie odvodu by predstavovalo úsporu pre umelcov viac ako 700-tisíc eur ročne.

Tínedžerka, čítanie, kniha
Foto: santamonicateentherapist.com

Cieľom novely je podľa neho zrušiť dodatočné zdaňovanie umelcov, no pritom umožniť fondom vyberať príspevky dobrovoľne a uchádzať sa o iné formy podpory. Fondom tiež naďalej zostanú príspevky za použitie voľných diel a príspevky používateľov diel. Môžu tiež získať peniaze z asignačnej dane od občanov.

Minister kultúry Marek Maďarič s Beblavého a Vášáryovej návrhom nesúhlasí, dve percentá považuje za dôležitý zdroj financovania kultúry. „Minister kultúry je dlhoročným platcom 2% do umeleckých fondov a osobne je za zachovanie tejto povinnosti, ktorá vracia naspäť do kultúry každý rok približne trištvrte milióna eur,“ uviedol pre SITA v reakcii na návrh poslancov hovorca MK SR Jozef Bednár.

Ministerstvo kultúry upozorňuje, že zdroje z dvoch percent od umelcov idú každý rok na tvorivé štipendiá, absolventské štipendiá, či na príspevky na organizáciu výstav, tvorivé pobyty, ceny a odmeny, granty, pôžičky, jednorazovú sociálnu podporu a ďalšie. „Je to jeden z mála mimorozpočtových zdrojov financovania kultúry. Ak sa však väčšina umelcov vyjadrí za zrušenie tohto odvodu, nebude ministerstvo tomu brániť,“ tvrdí ministerstvo kultúry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Magdaléna VášáryováMarek MaďaričMiroslav Beblavý