Nový žilinský primátor Choma také jasné víťazstvo nečakal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Choma
Igor Choma Foto: SITA/Nina Bednáriková

ŽILINA 28. novembra (WEBNOVINY) – S výrazným náskokom sa stal primátorom Žiliny kandidát koalície Smer-SD, SZ, ĽS-HZDS a HZD Igor Choma, za ktorého v sobotňajších komunálnych voľbách zahlasovalo 12 034 voličov. Skutočne som prekvapený tým obrovským rozdielom, ale možno to práve svedčí aj o tom, že tá politika, ktorú robilo predchádzajúce vedenie nebola dobrá a myslím, že Žilinčania to jednoducho zrátali,“ povedal poslanec Národnej rady SR a bývalý generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti. Súčasný primátor Ivan Harman svoj post neobhájil, ako nominant SDKÚ-DS sa s počtom hlasov 7 055 umiestnil na druhom mieste. Tretím najúspešnejším bol v sobotu nezávislý kandidát Patrik Groma, priazeň mu vyjadrilo 3 024 hlasujúcich. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré po podpísaní zápisnice zverejnilo mesto Žilina na svojej oficiálnej internetovej stránke. Voliči si mohli vyberať primátora spomedzi piatich straníckych a piatich nezávislých kandidátov.

Žilinčania rozhodovali aj o 31 členoch mestského zastupiteľstva

Vyberali si zo 199 kandidátov, z toho 39 nezávislých. Po sobote bude mať nasledujúce štyri roky prevahu koalícia Smer-SD – SZ – ĽS-HZDS – HZD, o dianí v meste za ňu budú rozhodovať štrnásti. Uspeli aj šiesti nezávislí adepti. Päť reprezentantov bude mať v mestskom zastupiteľstve SDKÚ-DS, troch KDH, dvoch SNS a jedného Európska demokratická strana.

Choma chce zakázať ďalšiu zástavbu v historickom centre mesta

„To čo chcem pre Žilinu spraviť som komunikoval počas štyroch mesiacov vo volebnej kampani. Žilinčanov chcem ubezpečiť, že naozaj urobím to, čo sa odo mňa očakáva, to znamená- budem dobrým primátorom,“ povedal Choma ešte pred vyhlásením oficiálnych výsledkov. V predvolebnej kampani predstavil päť hlavných bodov programu. Ako žilinský primátor chce zakázať ďalšiu zástavbu v historickom centre mesta. Len nedávno otvorené, no ešte neskolaudované obchodné centrá Aupark na bývalom Štúrovom námestí či Mirage v bezprostrednej blízkosti Farských schodov búrať nebude, s tým sa podľa neho musia Žilinčania už zmieriť, no vie sa zaručiť, aby sa historické centrum ďalej nezastavalo. Tiež zdôraznil, že sa bude snažiť dostať Žilinu z červených čísel, zameria sa na ochranu mestskej zelene, pripraví program ako rozšíriť parkovacie plochy v meste, napríklad výstavbou otvorených poschodových parkovísk, a v rámci dopravnej infraštruktúry z niektorých križovatiek urobí kruhové objazdy a vymení staré semafory.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor ChomaIvan Harman