NR SR: Účinný je mäkší jazykový zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanci rokovali o jazyku
Zľava: Podpredseda NR SR Béla Bugár a poslankyňa NR SR za stranu Most-Híd Edita Pfundtner počas rokovania 9. schôdze Národnej Rady SR. Bratislava, 9. december 2010. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Od dnes je účinné nové znenie jazykového zákona, ktoré prináša nižšie sankcie a zmierňuje niektoré ustanovenia normy schválenej kabinetom Roberta Fica. Okrem iného pokuty po novom nebude ministerstvo kultúry udeľovať povinne a znížila sa ich výška – dolná hranica klesla na 50 eur a maximálna na 2 500 eur.

Podľa nového znenia zákona sa pokuty môžu ukladať len ak sa v štátnom jazyku nezverejnia informácie týkajúce sa verejnej správy alebo ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti či majetku občanov Slovenskej republiky. Neplatí už ustanovenie, podľa ktorého muselo ministerstvo kultúry schvaľovať texty na pamätníkoch, pomníkoch alebo pamätných tabuliach, a tak dohliadať na dodržiavanie jazykového zákona. Stavebníci sa budú môcť v prípade potreby na rezort naďalej obracať so žiadosťou o stanovisko, ale nie je to prikázané zo zákona.

Vypustila sa aj povinnosť viesť dvojjazyčne ďalšiu dokumentáciu v školách a školských zariadeniach, v ktorých sa vzdeláva v jazykoch národnostných menšín. Novela zrušila pokuty pre príležitostné tlačoviny v jazyku menšín, určené na kultúrne účely, katalógy galérií, múzeí, knižníc, programy kín, divadiel, koncertov a ostatných kultúrnych podujatí.

Nove znenie zákona schválili koaliční poslanci v roku 2010, ale prezident Ivan Gašparovič vrátil zákon na opätovné prerokovanie, takže parlament sa ním vo februári tohto roka musel zaoberať opäť. Zákonodarcovia prezidentské veto prelomili, pričom neschválili Gašparovičov návrh, aby bolo udelenie sankcie v prípade porušenia zákona povinné.

Prijatie jazykového zákona Ficovou vládou spôsobilo v roku 2009 vlnu nepriaznivých reakcií, predovšetkým z Maďarska, ale aj niektorých medzinárodných organizácií. Maďarský parlament žiadal zákon zrušiť s tým, že má negatívny vplyv na maďarskú menšinu. Maďarskí predstavitelia pritom viackrát nesprávne interpretovali ustanovenia zákona, vtedajší premiér Gordon Bajnai napríklad mylne povedal, že slovenským Maďarom hrozí za vypočutie si svätej omše v materčine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gordon BajnaiIvan Gašparovič