O problémoch životného prostredia diskutoval s Nagyom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Les
drevo, kalamita, Malacky

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Akútne problémy v oblasti životného prostredia boli témou dnešného neformálneho stretnutia prezidenta Ivana Gašparoviča s ministrom životného prostredia Józsefom Nagyom (Most-Híd).

V bratislavskom sídle hlavy štátu, v Prezidentskom paláci, podľa slov Ivana Gašparoviča hovorili „o veľmi akútnych otázkach, napríklad ako pokračuje ochrana životného prostredia vo vzťahu k možným ekologickým katastrofám a záplavám, či o čerpaní eurofondov“. Agentúru SITA o tom informovala Martina Balleková z Kancelárie prezidenta SR.

Minister životného prostredia informoval prezidenta aj o dôležitých zákonoch z ministerstva životného prostredia, ktoré sa pripravujú v tomto roku, o odpadovom zákone a zákone o ochrane prírody. Podľa šéfa rezortu životného prostredia Józsefa Nagya je veľmi potrebné tiež prevzatie niektorých zákonov a smerníc do slovenskej legislatívy v rámci záväzkov voči EÚ.

„Pretože si moji predchodcovia nesplnili povinnosť nám totiž od Európskej komisie hrozí za každý takýto zákon pokuta 750-tisíc eur,“ cituje Józsefa Nagya tlačová správa. Je to tak v prípade zákona ukladania CO2, ale aj o nakladaní s ťažobným odpadom, ktoré sú v druhom čítaní v Národnej rade SR. Minister vysvetlil aj dôležitosť stransparentnenia a väčšej spoločenskej kontroly v prípade Recyklačného fondu a predstavu jeho transformácie, ktorej cieľom je podpora separovaného zberu v obciach a mestách.

Prezident ministrovi predstavil novú predstavu o koncepcii ministerstva životného prostredia, ktorú presadzoval už v minulosti. „Myslím si, že by malo byť samostatné ministerstvo s dopadom pôsobnosti na vodu, les a životné prostredie. Minister poľnohospodárstva by sa mal starať o poľnohospodársku a potravinársku výrobu,“ uviedol Ivan Gašparovič. Hlava štátu považuje za prioritu dobudovanie systému komplexných protipovodňových opatrení, ktoré sa bezprostredne dotýkajú obyvateľov Slovenska, a to nielen v záplavových oblastiach.

V diskusii sa prezident SR a minister životného prostredia nevyhli ani zonácii Tatier. Podľa prezidenta tak, ako keď človek je chorý a potrebuje lekára, tak aj príroda potrebuje ochranu. „Les nesmie byť v súčasnosti len fabrikou na peniaze,“ cituje tlačová správa v závere Ivana Gašparoviča.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičJózsef Nagy