O Danubiane rozhodli o nás bez nás, kritizujú umelci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Danubiana
Galéria Danubiana Foto: Archív: Michal Burza

BRATISLAVA 9. januára (WEBNOVINY) – Pri zmene súkromnej galérie Danubiana na neziskovú organizáciu Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení vďaka sedemmiliónovému vstupu štátu chýba výtvarníkom najmä diskusia.

Ako opakovane zdôraznili na pondelkovom stretnutí v Slovenskej výtvarnej únii v Bratislave, rozhodovalo sa v štýle „o nás bez nás“, bez výberového procesu a odbornej debaty. Niektorí nespochybňujú transformáciu Danubiany, ktorá by mala plniť okrem iného aj funkciu chýbajúcej kunsthalle, no zároveň upozorňujú, že na Slovensku chýba okrem kunsthalle aj múzeum dizajnu, umelecko-priemyslové múzeum a dlhodobo sa nič nedeje ani v pláne zrekonštruovať Slovenskú národnú galériu. K téme by sa výtvarníci mali stretnúť s ministrom kultúry Danielom Krajcerom na budúci týždeň v pondelok 16. januára.

Rozhodnutie z dielne rezortu kultúry

Minister kultúry Daniel Krajcer 19. decembra oznámil vytvorenie neziskovej organizácie, ktorá bude prevádzkovať múzeum moderných umení kunsthalle s názvom Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení.

Vyriešil sa tým podľa neho problém chýbajúceho priestoru pre súčasné výtvarné umenie (kunsthalle) a zároveň existencia Danubiany, ktorá sa má dostavať a slúžiť aj dokumentačnej a vzdelávacej funkcii.

Do neziskovky doterajší majiteľ Danubiany Gerard H. Meulensteen vložil nehnuteľnosti, svoju zbierku v hodnote odhadnutej na 12 mil. eur aj inventár galérie, štát zasa finančnú injekciu sedem miliónov eur. Po 20 rokoch Meulensteenov vklad prejde na štát. Štát bude rozhodovať aj o smerovaní Danubiany, keďže má väčšinu v správnej i dozornej rade. Týmto opatrením sa podľa Krajcera vyriešil problém chýbajúceho priestoru pre súčasné výtvarné umenie a zároveň existencia Danubiany, ktorá má po dostavbe slúžiť tiež dokumentačnej a vzdelávacej funkcii.

Pondelkové stretnutie podľa rektora Vysokej školy výtvarných umení, maliara Stanislava Stankociho jasným spôsobom odkrylo „deficit odbornej diskusie predstaviteľov ministerstva kultúry so zástupcami celého názorového spektra výtvarnej komunity“. Záujmom výtvarnej obce je diskutovať s ministrom kultúry o prioritách rozvoja kultúry a umenia na Slovensku, medzi ktoré podľa Stankociho patrí vybudovanie – kunsthalle, umelecko-priemyslového múzea a dokončenie rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie.

Myslím si, že toto sú „jediné tri priority, ktoré boli v priebehu posledných 15 rokov definované. Tým, že tento proces nabúravali väčšinou veľmi neodborné politické rozhodnutia, bol deformovaný, postupne zastavený“. Bol by rád, bez ohľadu na to, ako dopadnú marcové predčasné voľby, aby mohli zástupcovia všetkých výtvarných organizácií diskutovať o realizácii spomínaných projektov s predstaviteľmi ministerstva kultúry. „Dôležité je, aby ministerstvo kultúry jasným spôsobom vymedzilo priestor pre diskusné fórum, na ktorom sa zúčastnia všetci zástupcovia rôznych stavovských organizácií, povedzme aj rôznych záujmových skupín, ale hlavne predstavitelia kultúrnych a umeleckých inštitúcií.“

Video: O nás bez nás

Štát má v Danubiane kontrolnú funkciu

Ministerstvo by tiež malo zaistiť, aby výsledky diskusie vyhodnotila odborná skupina autorít z oblasti umenia a kultúry, teórie a dejín umenia a kultúrnych inštitúcií, na základe toho vznikol jasný plán s časovými a finančnými
Rezník
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

podrobnosťami, tak aby bol zaistený transparentný vznik jednotlivých inštitúcií, dodal pre médiá rektor VŠVU.

„Danubiana má byť nový priestor pre všetkých výtvarných umelcov na Slovensku a pre slovenskú výtvarnú kultúru,“ povedal médiám generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Branislav Rezník. Prostredníctvom zriadenia Danubiany sa MK SR podľa Rezníka snažilo vyriešiť problém chýbajúceho múzea moderného umenia, s možnosťou poskytovať súčasné priestory Danubiany aj na projekty, aké by sa robili v kunsthalle. Výtvarná obec to však neprijala s nadšením. Ministerstvo kultúry je otvorené na ďalšiu diskusiu, môže zmeniť svoj názor, ale zároveň trvá na tom, že vstup štátu do Danubiany bol pre prezentáciu výtvarného umenia správnym riešením, pričom štát má v Danubiane kontrolnú funkciu.

Veci, ktoré nesmú zostať skryté

Ako pre agentúru SITA povedala teoretička umenia Mária Rišková a jedna zo signatárov Výzvy kultúrnej obce na odvolanie Ministra kultúry SR Daniela Krajcera z konca decembra, v ktorej jej autori pokračujú v proteste aj tento rok, hlavným bodom ich pokračujúcej výzvy „je upozornenie na netransparentnosť, náznaky
Danubiana
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

klientelizmu a na to, čo sa deje v našej politike“

.

Drvivá väčšina výtvarnej verejnosti nebola informovaná o zámere vybudovať zo súkromnej galérie Danubiana Slovenské centrum vizuálnych umení s účasťou štátu. „Nemohli do toho vstúpiť, bolo to netransparentné“. Podľa Riškovej nebola k téme oslovená široká verejnosť, občianska participácia nefunguje a prejavuje sa to aj v ostatných oblastiach, nielen v kultúre. Vyzvala aj odborníkov z iných oblastí, aby sa s podobnými prípadmi ozvali. „Nie je to o tom, že sú rozhádaní výtvarníci, ide o to, že sa tu dejú veci, ktoré nesmú zostať skryté,“ povedala. Ako dodala, ak sa podarilo dohodnúť sa na transformácii Danubiany zo súkromnej galérie na centrum vizuálnych umení s účasťou štátu v krátkom čase pár mesiacov, verí, že podobne rýchlo by sa mohli vyriešiť otázky chýbajúcej kunsthalle – teda výstavného priestoru pre súčasné výtvarné umenie, ktorá by mohla sídliť v Dome umenia v centre Bratislavy a ďalších doteraz chýbajúcich priestorov.

Dnešné stretnutie výtvarníkov a výtvarných teoretikov, zástupcov Ministerstva kultúry SR a aj Danubiany v priestoroch Galérie SVÚ iniciovala Slovenská výtvarná únia (SVÚ) vzhľadom na protichodné vyjadrenia v médiách v súvislosti s Danubianou.

Slovenská výtvarná únia podporuje Krajcera

Vytvorenie Danubiany ako centra vizuálneho umenia rieši podľa SVÚ viacero problémov. Umožní vytvoriť stálu zbierku súčasného svetového umenia a zároveň vytvorí priestor na jej vystavenie. Podporu SVÚ vyjadrila v stanovisku z 23. decembra minulého roka. K SVÚ sa pridal napríklad aj Spolok výtvarníkov Slovenska a ďalšie združenia, spolky či jednotlivci. Podľa predsedu SVÚ Pavla Kráľa je protestná akcia za odvolanie ministra kultúry neadekvátna a môže umenie a kultúru poškodiť. Podľa Kráľa neexistuje riešenie, ktoré odstráni všetky problémy naraz.

Video: Slovenská výtvarná únia sa zastáva rozhodnutia ministra kultúry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Krajcer
Firmy a inštitúcie MK Ministerstvo kultúry SR