Obamovu politiku bude možné lepšie zhodnotiť, tvrdí Bútora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin bútora
Foto: SITA/Peter Hudec
Obama, Dalajlama
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Politiku amerického prezidenta Baracka Obamu bude pre jeho znovuzvolenie možné v budúcnosti lepšie zhodnotiť.

Pre agentúru SITA to uviedol bývalý veľvyslanec Slovenska v USA Martin Bútora. „Pre politiku je dobré, keď každá alternatíva dostane svoj čas,“ povedal.

Podľa Bútoru má výsledok amerických prezidentských volieb význam aj v tom, že sa bude dať lepšie a systematickejšie zhodnotiť, aké výsledky prinesie Obamova politika ako napríklad zvýšená úloha štátu, viac vládnych intervencií či snaha zdaňovať bohatších.

Bývalý veľvyslanec si myslí, že Obamovo prvé volebné obdobie bolo netradičné obrovským ekonomickým prepadom, ktorý do istej miery zdedila jeho vláda a tiež úsilím sa s tým vyrovnať.

„Nebolo dosť možné dobre si overiť štandardnejším a pokojnejším spôsobom, nakoľko tento typ ekonomických a sociálnych politík môže mať pozitívne alebo negatívne účinky,“ mienil Bútora. Podľa neho tým, že Obama dostal od voličov mandát na ďalšie štyri roky, to bude jasnejšie a zreteľnejšie.

Bútora vnímal súboj o prezidentské kreslo ako tesný a vyrovnaný. „Svedčí to o tom, ako je hlboko rozštiepená, rozdelená dnešná Amerika,“ povedal s tým, že Obama bol do istej miery favorit, ale nie dosť silný na to, aby si človek trúfol odhadnúť výsledok.

To, že sa počas volebnej kampane nehovorilo veľa o Európe, má podľa Bútoru svoje dôvody aj v tom, že Európa je vo veľkej kríze. „To nebolo niečo, čo by Američanov priťahovalo,“ ozrejmil. Vzťahy medzi USA a Európou nie sú na bode mrazu, skôr pôjde teraz podľa jeho slov o to, akým spôsobom sa potvrdia.

„Výzva pre prezidenta Obamu je, aby tvárou v tvár výčitkám, že Amerika sa už o Európu toľko nezaujíma, potvrdil, že spojenectvo Ameriky s Európou má pre ňu kardiálny význam,“ povedal. „Myslím si, že Obama a jeho tím budú hľadať spôsoby, ako s Európou užšie komunikovať a dať najavo, že na tomto spojenectve im záleží,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaMartin Bútora